Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 03:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/wilson-raj-perumal-matchfixare-som-ser-sig-som-affarsman/

Sport

Wilson Raj Perumal – matchfixare som ser sig som affärsman

I boken ”Kelong kings”, släppt 2014, berättade Wilson Raj Perumal om hur man gått till väga som matchfixare.
I boken ”Kelong kings”, släppt 2014, berättade Wilson Raj Perumal om hur man gått till väga som matchfixare. Foto: Tamas Kovacs/AP

Företaget Sportradar, som övervakar oddsmarknaden, placerar Sverige på tredje plats i Europa när det gäller antalet misstänkt riggade matcher. Kanske är det därför inte så överraskande att spåren från en svensk division 1-klubbs sponsoruppgörelse leder till Wilson Raj Perumal, en av världens mest ökända matchfixare.

Perumal har en av branschens mest digra syndarregister. 54-åringen från Singapore och hans nätverk har under lång rad år riggat matcher runt hela världen och beskrivits som fotbollens fiende nummer ett.

Till skillnad från många andra som sysslar med matchfixning har Perumal, åtminstone på senare tid, varit relativt öppen med sin smutsiga verksamhet. Han berättar om den i boken ”Kelong kings”, skriven av Alessandra Righi och Emanuele Piano. 

2016 lät han sig intervjuas av tv-kanalen CNN.

– Jag är matchfixare, jag är en sorts affärsman, sade Perumal och berättade om hur han går till väga.

Han börjar med att identifiera lag som kan vara möjliga att korrumpera. Därefter söker han kontakt med en spelare i laget och lägger ut ett bete. Han försöker få spelaren att engagera sina lagkamrater.

Wilson Perumal under matchfixningsrättegången i Rovaniemi 2011, där han dömdes till två års fängelse.
Wilson Perumal under matchfixningsrättegången i Rovaniemi 2011, där han dömdes till två års fängelse. Foto: Kaisa Siren/AP Photo/Lehtikuva

Perumal får frågan av CNN om det är någon särskild typ av spelare som han försöker muta och svarar att ibland kan det räcka med en spelare, bara denne är tillräckligt hängiven, men att man förstås gärna vill ha målvakten, sedan en försvarare och en anfallare.

Perumal har även mutat domare och utsett den före detta Fifa-domaren Ibrahim Chaibou från Niger som sin favoritdomare. Efter en rad märkliga domslut i landskamper fälldes Chaibou för att ha tagit emot mutor och blev senare avstängd på livstid.

Perumal säger i CNN-intervjun att han betraktar de träningsmatcher inför VM 2010 i Sydafrika som han påstår sig ha fixat som sin mest spektakulära kupp. Reportern undrar om han känner någon ånger över att ha korrumperat idrotten.

– Jag är på den sidan där jag vill tjäna pengar. Jag är ledsen över vissa matcher som jag fixat, men det finns andra matcher där jag inte känner någon ånger, svarar Perumal.

Perumal och hans nätverk är kända för att arrangera turneringar, där man tillsätter domarna och på så sätt kan manipulera resultaten. Ett annat arbetssätt är att infiltrera klubbar genom att erbjuda sponsorskap eller köpa dem och sedan placera spelare som går att manipulera i laget.

Det ökända Sapinanätverket, som fixade hundratals matcher i Europa och 2009 gick in i den ekonomiskt tyngda belgiska andraligaklubben Union Royale Namur, använde också det tillvägagångssättet.

I det nu aktuella fallet med Nyköpings BIS, där en anhörig till Perumal är inblandad, ingick det i avtalet att sponsorn skulle bidra med utländska spelare. Klubbledningen har dock poängterat att man inte misstänker att de spelare som nyligen anlänt till klubben har något med matchfixning att göra.

Det är inte första gången Perumals namn nämns kring nordisk fotboll. 2011 greps han i Finland i samband med skandalen kring laget RoPS från Rovaniemi. Han dömdes till två års fängelse men släpptes efter ett år, varpå han flyttade till Ungern för att agera kronvittne i en ungersk matchfixningsutredning. Den pågår fortfarande och Perumal har blivit kvar i landet tillsammans med sin familj.

Att döma av hans Facebooksidor, där han brukar lägga ut spelkvitton och kommentarer kring matchfixning, är han fortfarande i allra högsta grad aktiv.

Läs mer: Nyköping skrev kontrakt med nära anhörig till ökänd matchfixare

Ämnen i artikeln

Matchfixning
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt