Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Winberg får en ny roll i VM

I en av höstens landslagsturneringar fick Pernilla Winberg för första gången lämna kanten och flytta in i mitten som center. Där har hon sedan blivit kvar. ”Nu skulle jag till och med säga att det är roligare att spela center än ytterforward. Nu är jag mer involverad i spelet och får ha pucken mer”, säger hon.
I en av höstens landslagsturneringar fick Pernilla Winberg för första gången lämna kanten och flytta in i mitten som center. Där har hon sedan blivit kvar. ”Nu skulle jag till och med säga att det är roligare att spela center än ytterforward. Nu är jag mer involverad i spelet och får ha pucken mer”, säger hon. Foto: Roger Turesson

Den oväntade lösningen på centerkrisen blev en nytändning för veteranen.

Efter 15 år i landslaget har Pernilla Winberg fått en ny roll i Damkronornas VM-lag som på måndag inleder jakten på medalj.

– När Leffe (Boork) berättade att han ville testa mig som center tänkte jag: ”hur ska det här gå”, säger Pernilla Winberg.

– Men det har blivit riktigt bra. Leffe sa att jag skulle se det som en nytändning och en möjlighet att pröva något nytt och han visste vad han gjorde för det är precis så det har känts. Efter alla år som ytterforward har det varit inspirerande att testa något annat.

Pernilla Winberg har landat i Kanada. Hon och de övriga svenska VM-spelare har haft veckan på sig att komma till rätta innan VM startar på annandag påsk.

27-åriga Pernilla Winberg vet vad som krävs för att lyckas. Bara 13 år gammal debuterade hon i landslaget. Därmed har hon spelat i Damkronorna över halva sitt liv.

– När du säger så låter det ju inte klokt. Vart har tagit tiden vägen, säger Pernilla med ett skratt.

– Största skälet till att jag fortsatt är nog min vinnarskalle. Jag drivs verkligen av att vinna och så länge jag känner på det sättet vill jag inte sluta. Direkt efter en förlust, som nu senast i SM-finalen, är alltid min första tanke att vi måste vinna nästa gång.

Pernilla fick sitt internationella genombrott i rollen som poängfarlig ytterforward.

Det har fortsatt att vara hennes självklara roll under hela karriären fram till den här säsongen.

Den tunna svenska centersidan, bland annat beroende på skador, gjorde att Damkronornas förbundskapten Leif Boork bestämde sig för att testa något nytt.

I en av höstens landslagsturneringar fick Pernilla Winberg för första gången lämna kanten och flytta in i mitten som center. Där har hon sedan blivit kvar.

– Största skillnaden är naturligtvis arbetet i försvarszon men det tog bara någon match sedan började jag komma in i det också, säger Pernilla.

– Nu skulle jag till och med säga att jag nästan tycker det är roligare att spela center än ytterforward. Som center är jag mer involverad i spelet och får ha pucken mer.

Pernilla skrattar till igen innan hon säger:

– Fortsätter jag några år till så slutar det väl med att jag är back.

När Pernilla Winberg hösten 2002 debuterade i Damkronorna, några månader efter att Sverige överraskande hade tagit ett OS-brons, var Sverige ett land på väg uppåt.

Ledda av Erika Holst och Maria Rooth blev det under de följande åren flera mästerskapsmedaljer.

Pernilla Winberg var med och spelade hem VM-brons 2005 och 2007. Däremellan kom Damkronornas största framgång och Pernilla Winbergs finaste medalj i samlingen.

OS-silvret i Turin 2006 får än i dag Pernilla Winberg att le.

– Det är ett minne som aldrig riktigt kommer att blekna och det vill jag inte heller att det ska göra. Det där var en turnering när allt gick vår väg, säger Pernilla.

Efter framgångarna hamnade svensk damhockey i en svacka och VM 2013 var Sverige till och med nära att åka ur A-VM.

Några månader senare klev Leif Boork in i båset, först som assisterande och efter OS i Sotji som förbundskapten, och byggandet av en ny framgångsera har börjat.

Men vägen dit är lång. Vid förra årets VM blev det en femteplats för Sverige.

– Det känns som något bra är på väg att hända. Flera klubbar satsar seriöst och det kommer hela tiden fram unga duktiga tjejer. Så vi kommer att vara med och slåss om medaljerna igen. Allra helst redan i årets VM så klart, säger Pernilla.

Pernilla Winberg har redan deltagit i tre OS och hon har bestämt sig för att göra en satsning även mot OS 2018.

– Vi behöver få spelarna att hålla på längre annars blir det den ena nystarten efter den andra. Men för att det ska vara möjlighet måste vi också få ekonomiska och praktiska förutsättningar att spela vidare även när vi blir äldre. Hur mycket du än älskar hockey måste det övriga livet också fungera. Vi behöver också ha en inkomst och någonstans att bo, säger Pernilla Winberg.

Pernilla kombinerar elitsatsningen med ett jobb som verksamhetschef inom organisationen ”Idrott utan gränser”.

– Det är världens roligaste jobb och dessutom är det flexibelt vilket gör att jag kan fixa jobbet och ändå träna. Jag har dessutom en chef som stöttar mig på alla sätt så jag lyckligt lottad. Det är ytterligare ett skäl till att det har gått bra den här säsongen, säger Pernilla.

På måndag inleds årets VM i Kanada. I premiärmatchen möter Sverige Tjeckien.

Första målet är att bli sämst femma eftersom det innebär att Sverige är klart för OS 2018, men det är klart att en medalj också hägrar.

I alla fall för vinnarskallen Pernilla Winberg.

Pernilla Winberg

Född: 24 februari 1989.

Bostadsort: Linköping.

Moderklubb: Limhamn Limeburners.

Nuvarande klubb: Linköping.

Antal A-landskamper: 254.

Antal mål i A-laget: 80.

Meriter: OS-silver 2006, VM-brons 2005 och 2007, SM-guld 2007 med AIK, 2010 med Segeltorp och 2015 med Linköping.

VM i Kamloops

VM för damer avgörs i kanadensiska Kamloops 28 mars–4 april. Sverige spelar i grupp B.

Sveriges gruppspelsmatcher:

Måndagen den 28 mars: Sverige– Tjeckien

Tisdagen den 29 mars: Sverige–Japan

Torsdagen den 31 mars: Sverige–Schweiz

I grupp A spelar: USA, Kanada, Ryssland och Finland.