Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 22:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/yatzystjarnan-vill-forsvara-titeln-i-os-i-tokyo/

Sport

Yatzystjärnan vill försvara titeln – i OS i Tokyo

Bröstsimmaren Sophie Hansson blev historisk när hon som första svenska simmare tog fyra titlar i collegemästerskapet.
Bröstsimmaren Sophie Hansson blev historisk när hon som första svenska simmare tog fyra titlar i collegemästerskapet. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Bröstsimmaren Sophie Hansson vill försvara titeln som landslagets yatzystjärna.

Men för det krävs att hon tar sig till OS i Tokyo.

Efter succén i de amerikanske collegemästerskapen – där hon blev historisk – är 22-åringen hemma i Sverige igen med ett tydligt mål.

– Jag vill väldigt gärna klara OS-kvaltiden redan under Swim Open, säger Sophie Hansson.

Munskyddet gör att det inte går att avgöra om Sophie Hansson ler eller inte, men ögonen avslöjar att det är en harmonisk och laddad 22-åring som för bara några dagar sedan landade i Stockholm.

Numera är bröstsimmaren dessutom historisk.

I mars tog Sophie fyra titlar, två individuellt och två i lag, under collegemästerskapet NCAA:s finalsimningar i Greensboro. Det har ingen annan svensk simmare tidigare klarat av vid ett och samma finaltillfälle. Närmst var OS-guldmedaljören Pär Arvidsson som simmade hem tre 1979.

I och med att mästerskapet avgjordes i yards går det inte att översätta Sophie Hanssons tider till meter, men hon satte nytt svenskt yardsrekord på såväl 100 som 200.

Sophie Hansson har lämnat USA för att tävla i Stockholm.
Sophie Hansson har lämnat USA för att tävla i Stockholm. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Oavsett mätenhet visar tiderna att Sophie Hansson tagit nästa steg i sin utveckling. Förklaringen är att hon hittat sitt sätt att simma bröstsim.

– Jag är väldigt lång (186 centimeter) medan många andra bröstsimmare är korta , Tidigare har jag har velat hänga med i deras tempo, men det gynnar inte mig. I stället slösar jag då bara med energi, berättar Sophie Hansson.

Så numera bryr hon sig inte om motståndarna utan fokuserar på att hennes egen teknik fungerar som den ska, och på att sätta tajmingen.

– Under NCAA föll alla bitarna på plats, säger Sophie Hansson.

Ett viktigt kvitto med tanke på att 22-åringens senaste år har varit turbulent.

I mars förra året packade hon snabbt en resväska och lämnade North Carolina State University i Raleigh när coronapandemin tog fart. Hon blev kvar hemma i Helsingborg tills i början av januari i år.

Tanken var att hon skulle ha stannat i USA fram till EM som inleds 17 maj, men planerna ändrades.

När den enda tävlingen i USA som hade fungerat som OS-kval avgjordes i Kalifornien valde Sophie att i stället åka hem och ställa upp i Swim Open.

– Tävlingen i Kalifornien avgjordes utomhus. Här är det inomhus, och i en bassäng som jag har tävlat i flera gånger.

– Så detta var inte plan A, men är det något som jag har lärt mig det här senaste året är att allt kan förändras på en dag. Det enda man då kan göra är att anpassa sig. Numera blir man snarare förvånad om något faktiskt går enligt plan.

Även om målet är att klara OS-kvaltiderna redan under Swim Open är inte veckans tävlingar Sophies enda chans att säkra en biljett till Tokyo.

Utöver EM i Budapest räknas ytterligare antal av vårens och försommarens tävlingar i Europa som OS-kval.

– Det är klart att pressen blir mindre av att det här inte är enda chansen, säger hon.

– Men jag känner mig i bra form, och jag tror att jag har tiderna i kroppen, så jag är väldigt taggad.

”Det blir en lättsam stämning som alla mår bra av”

Sophie Hansson är inte bara Sveriges snabbaste kvinnliga bröstsimmare, hon är också landslagets bästa yatzyspelare.

I samband med mästerskap har yatzy blivit en tradition i simlandslaget som ett bra sätt att skingra tankarna inför det viktiga som väntar. Inför OS-finalen på 100 meter fjärilsim i Rio 2016 lugnade till exempel Sarah Sjöström finalnerverna genom att få yatzy fyra gånger i rad.

Tidigare var Michelle Coleman landslagets yatzystjärna, men under senaste simmästerskapet VM i Gwangju 2019 fick Coleman se sig slagen av Sophie Hansson.

Nu hoppas Coleman få revansch i Tokyo, men Hansson är redo.

– Under månaderna i karantän har jag jobbat hårt för att bli ännu bättre, säger Sophie Hansson och nu kan inte ens munskyddet dölja hennes stora leende.

– Men om jag ska vara lite allvarlig betyder sådana här spel mycket för sammanhållning. Det blir en lättsam stämning som alla mår bra av. Kanske till och med ännu mer under OS där vi kommer att leva i en bubbla.

Swim Open i Eriksdalsbadet inleddes på torsdagen. På fredagen simmar Sophie Hansson 50 meter bröstsim. OS-grenarna 100 och 200 meter bröstsim avgörs i helgen.

Ämnen i artikeln

Simning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt