Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Ymer klar för Australian Open

Other: Magnus Hallgren

Elias Ymer är klar för Australian Open. Den 21-årige svensken vann kvalfinalen över Darian King från Barbados med 2-0 i set, 6-3, 6-4.

I första omgången möter Ymer den amerikanske kvalspelaren Mackenzie McDonald.

Elias Ymer hade en egen liten svensk hejaklack när han spelade matchen mot Darian King på bana 15 i Melbourne. I början av matchen hakade han till, en sjukgymnast tillkallades men det var ingen fara med svensken.

Det stod 1–0 till King i inbördes möten inför matchen, men svensken höll sig hela matchen till sin plan, spelade aggressivt och segern var aldrig hotad.

Och efter matchen hyllade han den lilla hejaklacken:

– Klacken var brutal, riktigt bra, säger han till tennisportalen.se.  

Det här blir femte gången Elias Ymer kvalar in till en Grand Slam-turnerning. 2015 lyckades han som andra spelare någonsin kvala in till alla de fyra stora turneringarna, men förlorade i första omgången i samtliga.

Nu har han chansen att vinna sin första match när han möter den amerikanske kvalspelare Mckenzie McDonald i sin första match. Den 22-årige amerikanen är sämre rankad än svensken, 178.

Vinner Elias Ymer den matchen väntar troligen tredjeseedade bulgaren Grigor Dimitrov i den andra omgången.

Efter segermatchen mot King hyllade Elias Ymer sitt samarbete med tränaren Robin Söderling. När de började sitt samarbete i juli förra året hade den unge svensken rasat till plats 293 på världsrankningen.

– Han har verkligen betytt en stor del för mig. Han kom in när jag hade en tuff period. Vi har jobbat på rätt saker och det är kul att man får resultat, säger Elias Ymer till Tennisportalen.

Nu återfinns han på 140:e plats och efter segrarna i kvalet närmar han sig nu topp 100.

Robin Söderling säger i en intervju med ett spelbolag att han tror att Elias Ymer redan under våren kommer att ta sig in bland världens hundra bästa spelare.

Till hösten är målet att vara bland de 75 bästa spelarna. Då slipper Ymer kvala till ATP-turneringarna.

Hittills i Australien har den unge svensken tjänat drygt 350.000 svenska kronor och dessutom vunnit värdefulla poäng som lyfter honom på rankningen.