Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Zlatan anklagar svenska medier för rasism

Zlatan Ibrahimović berättar hur hans upplevelser i Rsengård fortfarande präglar honom.
Zlatan Ibrahimović berättar hur hans upplevelser i Rsengård fortfarande präglar honom. Other: JONATHAN NACKSTRAND

I en ny, fransk dokumentär ger fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović en känga både till spelare i Malmö FF och svenska medier.

Det är den tidigare franska fotbollsspelaren Olivier Dacourt som intervjuat ett antal fotbollsspelare om deras karriärer och livet bakom fotbollen. I dokumentären ”Min mörka sida”, som sändes i franska Canal Plus på söndagen, fick tittarna höra Zlatan Ibrahimović prata om sin relation till svenska medier.

– De attackerar mig fortfarande. De kan inte acceptera att jag är Ibrahimović. Om någon annan spelare gjorde samma misstag som jag, skulle de försvara honom. Men när det kommer till mig försvarar de mig inte. Men det är okej för mig eftersom det är det som gör mig starkare. Det här handlar om rasism, säger han och fortsätter:

– Jag säger inte att det finns rasism, men jag säger att det finns förtäckt rasism. Det här finns, jag är 100 procent säker. För jag är inte Andersson eller Svensson. Om jag vore det så skulle de försvara mig, även om jag skulle råna en bank skulle de försvara mig, det kan jag säga. Men de försvarar mig inte på det sättet de borde göra. För jag är förmodligen den bästa spelaren i historien i Sverige. Vad jag gjorde har ingen annan gjort. Guldbollen i Sverige, den bästa som vunnit den har två. Hur många har jag? Jag har elva. Elva guldbollar. Det har aldrig hänt förut. Det jag gjorde för Fotbollssverige har aldrig hänt tidigare.

Men kanske tycker de att du är för arrogant? frågar Oliver Dacourt.

– Det spelar ingen roll. Jag är den bästa som finns. Är du stolt och uppskattar det du har, eller är du det inte? säger Zlatan Ibrahimović.

Fotbollsstjärnan spelade tidigare för den franska storklubben Paris Saint Germain. Under sin tid i klubben blev han hyllad för sina bravader på planen, men anklagades också för att vara arrogant.

– Här i Frankrike har ni problem med er attityd. Märkligt, varför? Det på grund av vad du säger och gör. Men ni kallar mig arrogant. Och fransoser är kända för att vara arroganta. Så jag är precis som er, så ni borde älska mig. För jag representerar Frankrike väldigt bra. Förstår du? Det är vad jag säger, jag är bara mig själv. Och jag vet vad jag gör, jag vet exakt vad jag gör, säger Zlatan Ibrahimović i dokumentären.