Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/zlatans-nasta-klubbadress-ett-krisande-milan/

Sport

Anders Sännås: Zlatans nästa klubbadress – ett krisande Milan

Zlatan i Milans tröja, våren 2012. Foto: Antonio Calanni/AP

Zlatan Ibrahimovic presenterades på fredagen av italienska AC Milan. Parterna är överens om ett kontrakt som gäller säsongen ut och som kan förlängas med ytterligare ett år.

Men vad är det för lag Zlatan då återvänder till?

Med nästan halva säsongen spelad sladdar ett krisande Milan på elfte plats i Serie A, 21 poäng bakom tätduon Inter och Juventus.

En helt annan verklighet än den Zlatan upplevde innan han såldes av Milan till PSG. 

Då, säsongen 2011–12, var Milan ett topplag, och slutade tvåa bakom Juventus. Zlatan öste in mål och vann skytteligan i Serie A. Milan tog sig till kvartsfinal i Champions League.

Milans kräftgång inleddes när Zlatan lämnade klubben för sju och ett halvt år sedan. Avståndet till suveränen Juventus ökade successivt. Säsongen 2013–14 slutade man åtta, hela 45 poäng bakom ligavinnande Juventus. Våren 2014 är också senast man såg den forna storklubben i Champions League. En turnering klubben vunnit inte mindre än sju gånger.

Som en konsekvens har klubbens ekonomi gått samma väg. Och på grund av röda siffror har klubbens ägare, sedan förra sommaren den amerikanske hedgefonden Elliot Management, pumpat in runt 3,5 miljarder kronor för att hålla klubben flytande.

I år drog dock det europeiska fotbollsförbundet Uefa i bromsen, straffade Milan för att ha brutit mot reglerna för så kallad Financial Fair Play genom att utesluta klubben från spel i Europa League, vilket laget genom förra säsongens femteplats i Serie A annars var kvalificerat för.

Trots detta spenderades drygt en miljard kronor på nyförvärv i somras. Men det har inte handlat om några profilspelare, och spelet har hackat betänkligt.

Nu är klubben i akut behov av en målskytt. 16 mål, varav ett självmål, efter 17 spelade omgångar är alldeles för klent. Och 0–5 borta mot Atalanta i söndags innebar att Milan gick in i jul- och nyårsuppehållet med bitter eftersmak.

Nu handlar det om att rädda vad som räddas kan. Och då vänder man sig till 38-årige Zlatan, som med 42 mål på 61 ligamatcher fortfarande är klubbens bäste målgörare under 2010-talet.

På fredagskvällen presenterades Zlatan Ibrahimovic som Milan-spelare.

Transferfönstret i Italien öppnar 3 januari. Milan spelar sin nästa match den 6 januari, hemma på San Siro mot Sampdoria.

Läs mer: ”Återvänder till stad jag älskar”