Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

08-föräldrar vill lära sig mer

"Föräldrar känner att det är okej att söka för att få stöd, inte för att man har problem", säger Ewa Samuelsson (KD), biträdande socialborgarråd.
"Föräldrar känner att det är okej att söka för att få stöd, inte för att man har problem", säger Ewa Samuelsson (KD), biträdande socialborgarråd. Foto: Magnus Fröderberg/Collage bildb

Stockholms stads kostnadsfria föräldragrupper är en succé med en baksida. Över 4 000 föräldrar har deltagit – men fler än 1 500 står i kö.
– Det känns väldigt, väldigt roligt men vi hade inte räknat med att det skulle bli ett så stort gensvar, säger biträdande socialborgarrådet Ewa Samuelsson (KD).

Alla föräldrar med barn mellan 3 och 12 år har erbjudits att vara med, senast i maj gick ett nytt erbjudande ut till 117 000 vårdnadshavare. Sedan grupperna startade 2012 har 4 071 föräldrar deltagit i ABC-grupper och 733 föräldrar har varit med i Komet.

ABC-träffarna handlar om att träffas, diskutera och dela erfarenheter.

– Komet är en extra möjlighet, när man har hamnat i en konflikt. Bägge grupperna leds av utbildade handledare och alla får en inbjudan, ingen ska känna sig utpekad, säger Ewa Samuelsson.

I dag står 1 149 föräldrar i kö till ABC och 496 till Komet. Sedan 2012 har cirka 3 000 föräldrar tackat nej eftersom tiderna inte passat dem eller andra omständigheter gjort att de inte kunnat delta.

– Det känns väldigt, väldigt roligt att efterfrågan är så stor. Föräldrar känner att det är okej att söka för att få stöd, inte för att man har problem, säger Ewa Samuelsson.

Som komplement till ABC och Komet erbjuds föräldraföreläsningar i höst. 1 400 föräldrar har hittills anmält intresse. Föreläsningarna hålls på tre olika platser i Stockholm: City, Söderort och Västerort.

– Vi hade inte räknat med att det skulle bli så stort gensvar för grupperna. Jag önskar att vi tar höjd för det i budgeten, vi behöver ytterligare resurser för att anlita fler hand­ledare, säger Ewa Samuelsson.

Hon anser att det borde vara obligatoriskt för alla kommuner att erbjuda föräldragrupper.

– Föräldrar har ett behov av att mötas utan barnen. Jag tror det är värt pengarna flera gånger om. Det är en förebyggande verksamhet och där tycker jag att vi skulle våga mer.

Tror du att behovet är större i storstaden?
– Det finns en större anonymitet här, många har inte sina egna föräldrar, och mor- och farföräldrar, i närheten, säger Ewa Samuelsson.

Så många vill lära sig att bli bättre föräldrar

Antal anmälningar till ­föräldragrupperna per stadsdel.

Södermalm 1 312

Hägersten-Liljeholmen 1 122

Enskede-Årsta-Vantör 1 002

Norrmalm 918

Kungsholmen 733

Bromma 679

Hässelby-Vällingby 622

Östermalm 606

Skarpnäck 553

Älvsjö 365

Farsta 361

Spånga-Tensta 340

Rinkeby-Kista 287

Skärholmen 231

Totalt 9 131

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.