Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

10-årig pojke petad ur fotbollslag – pratade för dålig svenska

Foto: Alamy

En 10-årig pojke som nyligen kommit till Sverige fick via sms reda på att han inte längre var välkommen att träna fotboll med sin klubb IFK Haninge. Anledningen var att han inte kunde svenska.

Pojken som kommit till Sverige från Lettland i somras hade provtränat med laget i en månad när han via sms fick beskedet att han inte längre var välkommen, rapporterar Sveriges radio.

”Vi har svårt att se att X (pojkens namn) kan ta en plats i laget om han inte kan språket”, står det bland annat i meddelandet.

Omar Moggi, IFK Haninges sportchef, säger till DN att det hela rör sig om en kommunikationsmiss.

– Vi har en policy att ta emot allt och alla, säger han.

Enligt Omar Moggi tränar många personer som inte kan svenska i föreningens olika lag.

– Vi står inte för någon form av rasism, utan alla är välkomna hos oss.

Den 10-årige pojkens mamma säger till Sveriges Radio att hennes son tog beskedet hårt. Familjen var på utlandssemester när de fick meddelandet på telefonen och pojken ska ha sagt att han inte ville åka tillbaka till Sverige eftersom ingen ville leka med honom där.

– Och så började han gråta, säger mamman.

Sportchefen Omar Moggi betonar att det är viktigt att föräldrar till barn som inte kan språket till en början är med på träningarna. I detta fall försökte klubben länge att få tag i föräldrarna men misslyckades med detta, säger han.

IFK Haninge har efter att händelsen uppmärksammats medialt gått ut med en ursäkt på sin hemsida där man skriver att det hela rör sig om ett missförstånd och att pojken är varmt välkommen tillbaka att träna med klubben.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.