Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

100 miljoner till skärgården

Skärgårdsstiftelsen är vinnaren i nästa års landstingsbudget. Landstinget satsar 100 miljoner på att rusta upp Skärgårdsstiftelsens hus och anläggningar.

Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar tusentals öar och kobbar och stora vatten från Örskär i norr till Landsort i söder. En hel del av de 3 000 byggnaderna och byggnadsverken på ägorna är i behov av moderniseringar och upprustning. Anslagen har inte höjts nämnvärt på åtskilliga år – samtidigt har behovet av reparationer ökat.

Nu ska den här nedåtgående spiralen vändas. Landstingets borgerliga allians är överens om att flytta en pensionsskuld på 40 miljoner från stiftelsen till landstingets betydligt större och hållfastare ekonomi. Det årliga driftsbidraget höjs från 43, 6 miljoner till 50 miljoner och ska höjas med tre procent per år de närmaste åren.

Det ekonomiska tillskott som kommer att märkas mest är en satsning på underhåll och reparationer som ger stiftelsen 12 miljoner nästa år och 24 miljoner årligen de kommande fyra åren.

– Att pengarna kommer just nu beror på att vi först i år fått grundlig kunskap om behoven och hur vi kan utveckla stiftelsens anläggningar. När vi har de kunskapen kan vi satsa så att Skärgårdsstiftelsen fortsätter att vara motorn i turistutvecklingen, säger skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.