Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

10.000 inställda operationer: ”Kaotisk situation”

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är bara ett av sjukhusen där situationen är ansträngd.
Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är bara ett av sjukhusen där situationen är ansträngd. Foto: Bertil Ericson / TT

Under 2016 ställdes över 10.000 operationer in på sjukhusen i Stockholms län, visar nya siffror. Samtidigt förlängs köerna när personal- och platsbristen ökar. Nu träder överläkaren Mats Palmér fram för att berätta om situationen.

– Det här hade inte varit bra för min karriär om jag var femton år yngre, säger han till DN.

Under 2016 ställdes totalt 10.623 operationer in på länets sju sjukhus, en ökning med 173 procent sedan 2006 då 3.883 operationer ställdes in. Det betyder samtidigt att nästan tio procent av alla operationer förra året sköts upp eller ställdes in, visar hälso- och sjukvårdsförvaltningens nya siffror.

Antalet inställda operationer på Karolinska Universitetssjukhuset, länets största sjukhus, har ökat stadigt de senaste tio åren. År 2006 ställdes drygt 2.700 operationer in. Tio år senare har siffran stigit till över 4.000, en ökning med 48 procent.

Mats Palmér, överläkare på endokrinmottagningen, tar emot DN på sitt kontor i Huddinge.

– Stackars ortopeder och narkospersonal. De jobbar nog nästan livet ur sig för att försöka hinna med, och de mår säkert inte bra när de går hem och inser att de inte har hunnit operera ens de mer akuta fallen, säger han.

Under samma tidsperiod har även det totala antalet operationer ökat. Under 2016 genomfördes drygt 115.000 operationer i Stockholms län, men även andelen inställda operationer har ökat. Den vanligaste strykningsorsaken är att patienten uteblir och den siffran har varit stabil under de senaste tio åren.

Däremot slogs några mindre smickrande toppnoteringar på sjukhuset under 2016. Fler operationer ställdes in för att personal saknades och fler ställdes in på grund av platsbrist än under något annat år. Antalet patienter som inte rymdes inom sin tilldelade operationstid var också rekordmånga.

Över tre patienter om dagen, totalt över 1.000 personer, fick sina operationer inställda av de här skälen. Det motsvarar mer än var fjärde inställd operation på sjukhuset.

Dessutom har vårdköerna ökat kraftigt under 2017, som DN har berättat. I slutet av augusti stod 5.489 personer i kö för vård på Karolinska universitetssjukhuset, en ökning med 43 procent jämfört med augusti 2016. DN har även skrivit om att köerna för barnoperationer blir längre. Barnen skickas i stället till Linköping och Uppsala. 

– Ni har skrivit en del och andra har skrivit en del, men situationen är faktiskt värre än vad som har framkommit i massmedia, säger Mats Palmér.

Mats Palmér är överläkare på Karolinska sjukhuset i Huddinge.
Mats Palmér är överläkare på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Foto: Beatrice Lundborg

Palmérs frustration sträcker sig bortom de uppskjutna operationerna. Han menar att den interna omorganiseringen, ”skrytbygget” av Nya Karolinska, allt högre kostnader för det fria vårdvalet, de dyra konsultutbetalningarna, en vårdplatsbrist ”utan like” och en vantrivsel med arbetsförhållanden har lett till stora problem för de anställda.

– Allt det här har lett till att det har blivit en ganska kaotisk situation på det här sjukhuset, säger han.

Palmér larmar nu om ett växande missnöje bland de anställda och varnar för att fler läkare kommer att sluta. Den 65-årige överläkaren närmar sig själv pension och väljer därför att berätta om sina upplevelser.

– Det här hade inte varit bra för min karriär om jag var 15 år yngre. Jag vill få ut det här så att folk får reda på hur det är, för jag blir så förbannad. Jag kör med öppna kort och jag tror att mina kollegor jublar, säger Mats Palmér.

Men det är ändå norr om stan, på Danderyds sjukhus, som problemen med inställda operationer är som störst. Under 2016 ställde sjukhuset in fler operationer än Karolinska Universitetssjukhuset, trots att sjukhuset inte ens genomförde en tredjedel så många operationer.

Mer än var femte operation, 4.541 stycken, ställdes in i Danderyd. Antalet inställda operationer är fler än tidigare och även andelen av totalen är den klart högsta under tioårsperioden. År 2006 ställdes en av 30 operationer in.

Av de 4.541 operationer ställdes åtminstone drygt 800 in på grund av resursbrist på ett eller annat sätt.

– Det är patienterna som kommer i kläm. Stockholm hade för ett år sedan väldigt få köer till operation. Nu har köerna växt på sig ordentligt, säger Johan Styrud, kirurg på Danderyds sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening.

Styrud menar att sommaren innebar ”krigssjukvård” för de vårdanställda och att landstingets personal gick på knäna. 

– Tyvärr så har det inte blivit så mycket bättre efter sommaren. Folk orkar inte längre och det är fruktansvärt anspänt. Fördelen för oss är att vi får åka hem klockan fem. Patienterna kan inte åka hem.

Färre operationssalar, vårdplatser och sjuksköterskor har bidragit till längre köer och inställda operationer, menar Styrud.

– Jag sitter just nu och kollar på utbyggnationen av Danderyds sjukhus som ska vara färdig om två år, men vi skulle behöva den om två sekunder. Vi kommer att ha några otroligt pressade år framför oss.

Sammanställningen av de uppskjutna operationerna har gjorts av hälso- och sjukvårdsförvaltningen efter en beställning av Socialdemokraterna.

– Vi ser hur antalet operationer som utförs i Stockholm har minskat med sju procent på bara fyra år. Det vittnar om att det är riktigt illa, och att patienter råkar illa ut, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

Läs också: Bertil opererades för sent – på grund av personalbrist 

Han pekar på att det i Stockholms läns landsting läggs mest pengar på sjukvård i landet, 26.000 kronor per person och år.

– Men vi får inte ut mest, och jag vågar tro att det inte beror på brist på resurser utan på hur man använder pengarna. Det som händer nu är att vi betalar för att sjukhusen ska bli utkonkurrerade, säger Dag Larsson.

Som DN tidigare berättat är sjukhusens ekonomiska påslag 1,5 procent 2018. Andra delar av vården tillåts större kostnadsökningar. Samtidigt tillåts vårdvalen att öka med 3,6 procent. 

Läs mer: Aleksanders operation inställd fem gånger

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.