Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 17:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/11-ariga-ebbas-pappa-startar-minnesfond-efter-terrorattacken-pa-drottninggatan/

STHLM

11-åriga Ebbas pappa startar minnesfond efter terrorattacken på Drottninggatan

Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, var en av fem personer som dog i terrordådet på Drottninggatan.
Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, var en av fem personer som dog i terrordådet på Drottninggatan. Foto: Privat.

”Hur sätter man ord på detta som hänt – jag ljuger inte när jag säger att jag dog i samma stund som min helt fantastiska dotter.”

Så inleder Ebbas pappa ett brev om och till sin dotter som dog i terrorattacken i Stockholm den 7 april.

Nu har han startat en stiftelse i hennes minne för att uppmuntra fler att vara goda förebilder.

11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund hade slutat skolan på Djurgården och precis bestämt med sin mamma i telefon att de skulle ses vid T-centralens tunnelbanestation, när den misstänkte 39-åringen körde en stulen lastbil i hög hastighet längs Drottninggatan. Det blev deras sista samtal. Strax före klockan 15 blev hon en av de fem personer som dödades i terrorattacken.

”Just den här fredagen var en riktigt bra dag för Ebba. Hela skolan genomförde Team Rynkeby Skolloppet till förmån för Cancerfonden ute på Djurgården. Eftersom Cancerfonden skulle få mer pengar ju längre eleverna sprang hade hon bestämt sig för att ge allt! Och på väg hem i bussen från skolan var hon riktigt stolt över sin insats. Men det var just när hon stigit av bussen vid Drottninggatan i Stockholm som det ofattbara hände. Ebba togs hastigt ifrån sina föräldrar, släktingar, klasskamrater och vänner och lämnade efter sig en ofantligt stor sorg och saknad.” Så beskriver Ebbas pappa hennes sista dag i livet på dotterns nystartade minnesfond Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund.

Genom att ta hjälp av skolor och föreningar för att lyfta fram förebilder som får ta emot ett stipendium i Ebbas namn hoppas stiftelsen att fler ska uppmuntras och att de goda förebilderna blir fler.

Skolor och föreningar kan ansöka om att få dela ut stipendium på årsdagen av Ebbas död.

”Genom att starta denna stiftelse hoppas jag att hennes kärlek och stora hjärta skall finnas kvar för evigt", skriver pappan.

Läs mer: De dog i terrordådet på Drottninggatan

Blommor och ljus efter terrordådet.
Blommor och ljus efter terrordådet. Bild: Alexander Mahmoud

Han beskriver sin dotter som glad, bestämd och ambitiös. Symbolen för minnesfonden är ett hjärta med många småhjärtan i med hennes klasskamraters ord för att beskriva vem Ebba var och vad hon tyckte om.

Även hennes klasskompisar skriver till och om sin vän och det finns även möjlighet för andra att dela med sig av tankar om Ebba och händelsen.

Stiftelsen ska arbeta för att uppmuntra barn, ungdomar, lärare och ledare att sprida kärlek, gemenskap och glädje i vardagen. Genom att lyfta fram förebilder som får ta emot stipendium i Ebbas namn på årsdagen av hennes död hoppas man på att fler ska uppmuntras att bli goda förebilder.

”Barn liksom vuxna växer oerhört mycket när deras goda gärningar uppmärksammas i detta fall av utdelade stipendium”, skriver pappan.

Pappan har via ombud gett DN tillåtelse att publicera hans ord.

Minnesfonden offentliggjordes samma dag som åklagare meddelade att förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad. Rättegången kan inledas i februari, men åtal är ännu inte väckt.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt