Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/11-miljoner-satsas-pa-digital-vardgaranti-i-stockholm/

STHLM

11 miljoner satsas på digital vårdgaranti i Stockholm

11 miljoner kronor öronmärks i Region Stockholms budget för att införa en digital vårdgaranti.

– Det ska vara lika enkelt och självklart att genomföra ett vårdbesök via nätet eller sin smarta telefon, som vid ett fysiskt besök på vårdcentralen eller sjukhuset, säger Daniel Forslund (L). 

Caroline Gyllenkrok
Rätta artikel

Ambitionen är att invånare i Stockholm ska kunna träffa sin läkare, distriktssköterska eller psykolog via nätet. För att göra det möjligt har regionen avsatt 11 miljoner i sin budget för att införa en digital vårdgaranti under 2019.

– Alla patienter ska utifrån situation och behov kunna välja att göra sitt vårdbesök digitalt. Därför utvidgar vi nu vårdgarantin genom att införa en digital vårdgaranti, säger Daniel Forslund (L), ordförande i Region Stockholms blivande Innovations- och utvecklingsutskott.

Läs mer: Digitalt löfte: Få svar inom 24 timmar 

Bland annat ska det vara obligatoriskt för vårdgivare i region Stockholm att erbjuda ett basutbud av tjänster på nätet, så att en digital kontakt alltid är möjlig. 

Satsningen omfattar även en utökning av e-tjänster inom 1177 Vårdguiden och bättre  etableringsmöjligheter för vårdgivare som enbart erbjuder vård via nätet. Under 2019 ska invånarna också kunna övergå till pappersfri kommunikation, och få till exempel provsvar och kallelser i en e-brevlåda. 

– Digital tillgänglighet är, märkligt nog, fortfarande något nytt för vården. Däremot är detta redan en självklarhet för patienterna, där vi ser kraftiga ökningar i användningen av både 1177 Vårdguidens e-tjänster och privata vårdappar, säger Daniel Forslund (L).