Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

13-åring mördad i Täby

En 13-årig flicka mördades i Täby på lördagen. Två bröder, grannar till flickan, är gripna och anhållna. Ärendet är så känsligt att polisen inte vill berätta mycket mer än så i nuläget.

– Vi har en person anhållen för mord som är född 1981 och en för medhjälp till mord född 1984, säger Roslagspolisens pressansvarige Anders Gillander till DN.se.

Det var redan vid 15.30 på lördagen som polisen kunde konstatera att flickan blivit mördad. Brottsplatsen var en lägenhet i centrala Täby. Förhör och dörrknackning har skett under natten. Orsaken till polisens sena besked om mordet var svårigheter att nå anhöriga.

De båda gripna, 31 och 28 år gamla, uppges vara bröder. Ingen av dem är kända av polisen sedan tidigare.

– En av personerna är skriven på adressen och den andre var inneboende där. Enligt de uppgifter jag har är de grannar till offret och att det inte ska vara någon annan relation dem emellan, säger Anders Gillander.

Den 31-åriga mannen anhölls av jouråklagare på sannolika skäl misstänkt för mord klockan 19.30 på lördagen. En och en halv timme senare anhölls den yngre brodern, också på sannolika skäl, misstänkt för medhjälp till mord. I samband med att polisen anlände hoppade den mordmisstänkte från tredje våningen.

– 31-åringen vårdas nu på sjukhus med svåra skador och är på sannolika skäl misstänkt för mord. Hans bror är misstänkt för medhjälp till mord, säger Anders Gillander.

Hur mordet gick till, exakt var, hur det kom till polisens kännedom och teorier om varför brottet begicks vill han inte tala om även om bilden är ”ganska klar”. Fallet är ”av så pass känslig karaktär”.

Den mordmisstänkte har inte kunnat höras än på grund av de allvarliga skador han ådrog sig i fallet. Under söndagen opererades han, men polisen kunde inte uttala sig om hans tillstånd.

Advokat Anton Strand är 31-åringens offentlige försvarare:

– Jag har talat med min klient och kommer att träffa honom under dagen. Han har beskrivit sin syn på händelseförloppet, men det vill jag jag inte gå in på närmare, säger Anton Strand till DN.se.

Även den yngre broderns försvarare Martin Cullberg är förtegen.

– Jag har träffat min klient. Hans inställning är att han förnekar brott och sedan kan jag inte kommentera mer i nuläget, säger advokat Martin Cullberg till DN.se.

Peter Korn bor mittemot brödernas lägenhet och en våning under flickan. Han hörde eller såg ingenting av händelsen, men blev förvånad när flera poliser och en ambulans dök upp utanför huset.

– Det är alldeles förfärligt. Jag känner inte de här människorna, har kanske bara hejat någon gång. En annan granne berättade om att hon hörde skrik, men trodde att det handlade om lek, säger han.

Ida Mankesjö bor på husets bottenvåning. På morddagen var hon inte hemma, och det är hon glad för.

– Man läser om sådant här. Att det händer på riktigt här är väldigt obehagligt. Jag är tacksam för att jag inte var hemma. Även om jag inte kände flickan är jag lite chockad, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.