Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 13:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/13-procent-av-alla-coronasmittade-i-stockholms-lan-kommer-fran-jarvafaltet/

STHLM

Överrepresentation av coronasmittade från Järvafältet i Stockholms län

Per Follin på Smittskydd Stockholm säger att av de totalt 959 personer som hittills konstaterats smittade i Stockholms län så kommer runt 130 personer från Spånga-Tensta och Rinkeby-området.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Runt 130 av de 959 i Stockholms län som konstaterats smittade med det nya coronaviruset kommer från Järvaområdet i nordvästra Stockholms stad, uppger Smittskydd Stockholm. Staden går nu ut med en bred informationskampanj i området för att förhindra smittspridningen.

Av det totala antalet som hittills testats positivt i Stockholmsregionen, 959 stycken, kommer runt 130 från Järvaområdet, enligt Smittskydd Stockholm. Det innebär att av det totala antalet som testat positivt för covid-19 i Stockholms län så kommer knappt 14 procent från områdena i nordvästra Stockholm. Minst sex av de 19 som har avlidit på sjukhus i Stockholms län med konstaterad covid 19 var bosatta där.

– Vi fick en indikation. Det var ett sjukhus som noterade att det var flera fall från det här området. Vi hade samma bild, och sedan har vi gjort en bedömning under veckan och då har vi kunnat konstatera att vi har ännu fler fall från Spånga-Kista, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Det var S:t Görans sjukhus som uppmärksammat att många corona-smittade patienter som sökte sjukhusvård kom från Järva-området. På tisdagen konstaterade Smittskydd Stockholm att det finns en överrepresentation av coronasmittade patienter som behövt sjukhusvård i Spånga-Kista jämfört med andra delar av länet.

– Om man har tagit Spånga-Tensta och Rinkeby-området så är det runt 130 av 959 totalt i Stockholm, säger Per Follin.

Läkaren Jihan Mohamed, styrelseledamot i svensksomaliska läkarföreningen, gick nyligen ut i SVT och sa att många av de som avlidit i sviterna av covid-19 i Stockholmsområdet är svensksomalier från Järvaområdet.

– Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i covid-19, men många bor trångbott här. Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva, sade Jihan Mohamed till SVT.

Jihan Mohamed sa även att när sjukdomen spreds till Sverige så fanns det inte så mycket information på somaliska och många fortsatte att leva sina liv som vanligt. Det är en analys som delas av läkaren Mahdi Shiekh från Hjulsta i Stockholm, även han medlem i den svensksomaliska läkarföreningen.

Precis innan coronakrisen drog igång på allvar startade han, tillsammans med en kollega, en videokanal på nätet för att informera om hälsofrågor på somaliska.

– De flesta somalier pratar svenska men en del, ofta äldre och nyanlända, gör inte det. De kanske inte kan läsa heller. Då räcker det inte att man skriver på somaliska, man måste framföra informationen muntligt, har han tidigare sagt till DN.

Under onsdagsmorgonen meddelade Stockholms stad att det nu sätts upp över 5.000 affischer på olika språk för att förtydliga informationen.

– Vi har också säkerställt att det finns material på olika språk på medborgarkontor. I stadsdelarna Rinkeby, Spånga och Tensta har vi haft möten. Det har gått ut mejl till alla föräldrar på somaliska och på äldreboenden har vi kommunicerat med anhöriga, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Varför har ni inte gått ut med den här informationskampanjen tidigare?

– Stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har sedan länge upprättat tydliga informationsvägar. Vårdguiden 1177:s information finns på 11 olika språk och Region Stockholms finns översatt till engelska, arabiska och somaliska, säger Anna König Jerlmyr.

Men det har ju uppenbarligen inte gått fram till alla?

– Det är för tidigt att dra slutsatser om varför just de här personerna har smittats, det får sjukvården svara på så småningom. Men nu vill vi ytterligare säkerställa att informationen når fram, vi gör hellre för mycket än för lite.

Det finns också problem på andra håll i staden än Järvafältet, menar hon.

– Vissa grupper av äldre vill inte ta till sig av informationen, det sker fortfarande att de tar sig till simhallar och badhus, säger Anna König Jerlmyr.

Efter att den omfattande smittspridningen uppmärksammats i Järva, har Smittskydd Stockholm haft möten med flera vårdcentraler, säger Follin.

– Vi har vårdcentraler med utvecklat ansvar för att förmedla hälsobudskap. Vårdcentralen Järva och några andra har uttryckt önskemål om att ville ha ett tält för triagering med bedömning av personer utomhus. Det ska vi försöka tillgodose så snart som möjligt.

Per Follin menar att den utökade informationsinsatsen i Järvaområdet är motiverad på grund av smittspridningen.

– Det motiverar ännu mer den informationsinsats som redan inletts, att utöka den med fler språk, och att föra ut den i så många kanaler man bara kan, säger han.

Hur gör man det?

– Vi gör det i skrift och i tal, via köpcentrum, religiösa samfund, medborgarkontor och även via personliga möten och hälsoinformatörer.

Informationen om smittan har inledningsvis haft stort fokus på personer som rest i norra Italien. Har ni missbedömt att det skulle ha kunnat finnas smittspridning i andra grupper?

– Jag hoppas att du har hängt med. Först hade vi en fall-diskussion med fokus på vissa individer vi skulle träffa - personer som varit i Kina och några andra länder, sedan norra Italien. Sedan märkte vi tecken på en samhällsspridning, med fall som saknade koppling till personer som rest. Det har vi definitivt nu. Det är då den här överrepresentationen i Järva-området upptäckts.

Tidigare har informationsinsatser för att öka vaccinationen av mässling, röda hund och påssjuka, med bland annat ett utökat antal hembesök från barnhälsovården genomförts i Järvaområdet. Något som har lett till en ökning av vaccinationsgraden hos de små barnen, som DN tidigare berättat.

Smittskydd Stockholm går nu också ut med en särskild uppmaning till invånarna i de berörda stadsdelarna.

– Vi uppmanar invånare i dessa stadsdelar att vara särskilt noga med handtvätt och att nysa i armvecket samt att vid första symptom av feber, torrhosta och andnöd isolera sig i största möjliga mån och vid behov av vård kontakta 1177 eller vid livshotande tillstånd ringa 112, säger Per Follin.

Läs mer: Svårt för MSB att nå ut med coronainformation till svensksomalier

Läs mer: ”Alltför många barn är ovaccinerade i Rinkeby”