Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

14 polisanmälningar på Eriksdalsbadet

Foto: DN/Arkiv

Flickor så unga som 11-14 år har utsatts för sexuella ofredanden på Eriksdalsbadet. Under 2015 handlar det 14 polisanmälningar, men mörkertalet är stort, enligt polisen.

DN har tagit del av anmälningar rörande sexuella ofredanden på Eriksdalsbadet. En 11-årig flicka blev antastad i bubbelpoolen av en 54-årig man. Två 14-åriga flickor blev förföljda och trakasserade av en 25-årig man.

Dessa exempel är tagna ur de polisutredningarna som nu pågår vid Eriksdalsbadet. Polisanmälningarna DN har tagit del av visar att i november och december handlar det om fem anmälningar, varav fyra är under pågående utredningar. De flickor som utsatts är i är i åldern 11-15 år.

– Vår bedömning är att mörkertalet är stort, säger Benita Nilsson, polisområdeskommunikatör vid polisen i City.

Att simhallen har problem med ökat antal sexuella ofredande är något som DN rapporterat tidigare om. Eriksdalsbadet ska nu införa ökat antal badvakter och vill dessutom få utökad kameraövervakning på baden.

– Det är självklart att den här typen av åtgärder behövs, eftersom vi har en helt oacceptabel situation. Alla ska känna sig trygga på våra bad, säger Emilia Bjuggren (S), ordförande i idrottsnämnden vid Stockholm stad.

En trygghetsöversyn ska nu genomföras av idrottsförvaltningen även på övriga bad.

– Vi vill få en bild av hur det ser ut på övriga bad och jag utesluter inte att kameror eller fler badvakter även kan bli aktuellt på andra simhallar.

Olof Öhman, chef vid idrottsförvaltningen, menar att kameratillstånd även kan bli problematiskt.

– Jag hoppas att Länsstyrelsen ger tillstånd till att få titta åtminstone, i stället för att filma. Och jag utesluter inte att det kan bli aktuellt även på andra ställen, det är ju av säkerhetsskäl.

Vid festivalen We are Sthlm var gärningsmännen, enligt DN:s källor, unga utländska män som kommit till Sverige utan föräldrar.

Att de misstänkta gärningsmännen i simhallarna skulle handla om ensamkommande flyktingbarn avfärdar Olof Öhman.

– Nej, det här är inte ett problem förenat med människor från andra kulturer.

När trygghetsutredningen gällande simhallarna blir färdig är oklart.

– Jag har bett förvaltningen initiera utredningen på en gång, så jag tror inte det ska ta lång tid, säger Emilia Bjuggren.

Läs även: Sexuella ofredanden på flera simhallar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.