Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/15-aring-domd-for-mordforsok-kanns-som-samhallet-tog-sin-hand-ifran-ett-barn/

STHLM

15-åring dömd för mordförsök: ”Känns som samhället tog sin hand ifrån ett barn”

Bild 1 av 2 Här, i ett skogsparti utanför den grundskola där brottsoffret gick, blev han knivskuren. Han hade änglavakt, enligt läkarna som hörts i ärendet.
Foto: Polisen
Bild 2 av 2 De tre gärningsmännen krossade 14-åringens telefon i samband med att han först blev misshandlad, sedan knivhuggen. ”Den var dyr va, gör det ont att se?”, sa de, enligt brottsoffret som tingsrätten bedömt som trovärdigt.
Foto: Polisen

En 15-åring satt häktad med restriktioner i tre månader, åtalad för försök till mord. När rättegången avslutades den 22 december släpptes han på fri fot.

Socialtjänsten var inte på plats, vårdplanen för honom byggde på att hans mamma och syster skulle ta hand om honom.

– Just då kändes det som att samhället tog sin hand ifrån ett barn – ett barn som suttit isolerad i 23 av dygnets 24 timmar under tre månaders tid, säger hans advokat Elin Ternert.

Nu har 15-åringen dömts till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in