Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

15-åring dömd för sexuellt ofredande i Kungsträdgården

Den 15-årige pojke som åtalats för sexuellt ofredande och misshandel under ungdomsfestivalen We Are Sthlm i somras döms till ungdomstjänst. Han nekar till brott.

På onsdagsmorgonen inleddes huvudförhandlingen mot den 15-årige pojke som åtalats misstänkt för att ha sexuellt ofredat en 14-årig flicka och misshandlat hennes jämnåriga kompis. Händelser skedde under den första festivalkvällen av ungdomsfestivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården i augusti 2015.

Pojken döms för sexuellt ofredande efter att rätten funnit honom skyldig till att ha tagit en av flickorna på brösten, magen och rumpan, samt försökt trycka ner sina händer i hennes byxor. Detta har skett i samband med att han tillsammans med flera andra killar omringat henne i publikhavet.

Pojken döms även för misshandel av flickans 14-åriga kompis. När hon försökte ingripa slog han henne med knytnäven i ansiktet.

Pojken döms mot sitt nekande till 25 timmars ungdomstjänst och ska sammanlagt betala 10.600 kronor i skadestånd till de två flickorna.

Kammaråklagare Nicklas Englund är nöjd med domen.

– Jag tycker att tingsrätten har gjort rätt och kommer inte att överklaga domen, säger han.

– När det gäller påföljden är den enligt praxis för de som är så unga som den här pojken. En vuxen person hade dömts till fängelse, eller mest troligt villkorlig dom med samhällstjänst.

Pojkens advokat vill inte kommentera domen. Det är oklart om den kommer att överklagas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.