Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/15-aring-doms-for-misshandel-efter-knivbrak-pa-skola/

STHLM

15-åring döms för misshandel efter knivbråk på skola

Polisen på plats utanför Engelska skolan i Tyresö efter händelsen i januari. Foto: Adam Daver

En 15-årig pojke dömdes på fredagen för grov misshandel i Nacka tingsrätt. Det var i januari som pojken huggit två andra elever på Engelska skolan i Tyresö med kniv. Han frias från anklagelser om mordförsök.

Rätta artikel

Pojken åtalades för mordförsök i ena fallet och grov misshandel i det andra. Han har erkänt grov misshandel i ena fallet men menade att han inte haft uppsåt att skada den andre målsäganden. 

Enligt vittnesmål startade bråket, som ägde rum den 9 januari, mellan 15-åringen och en skolkamrat. De båda ska ha haft en pågående konflikt sedan tidigare. Skolkamraten träffades av två hugg, varav ett träffade hakan nära halsen. När en annan pojke försökte gå mellan träffades även han av ett knivhugg i armen. 

Vittnesmålen från målsägande och den nu dömde pojken skiljer sig åt gällande exakt vad som var grunden i konflikten som ledde fram till misshandeln. Rektorn på skolan har tidigare uppgett att bråket mellan de två pojkarna startade under jullovet.

Tingsrätten fann 15-åringen skyldig i två fall av grov misshandel. Han döms till ungdomsvård, ungdomstjänst och skadestånd.

Pojken frias från anklagelserna mordförsök, detta trots att flera vittnen sagt att de hört honom yttra dödshot mot den målsägande. 

Rätten menar dock att den typen av hot bör ”värderas med mycket stor försiktighet” då det yttras av en 15-årig pojke under ett slagsmål. Tingsrättens sammanlagda bedömning blir att det inte går att ställa bortom rimligt tvivel att pojken avsiktligen försökte döda den andre.

Domen kan överklagas till hovrätten senast den 5 april.