Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 07:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/15-aring-saldes-till-sexkopare-i-bordellharva-kvinna-doms-till-fangelse/

STHLM

15-åring såldes till sexköpare i bordellhärva – kvinna döms till fängelse

Kameraövervakning var en viktig del av polisens spaningsarbete. Här ses en av kvinnorna utanför en av lägenheterna efter att hon hämtat vad som troligen är en sexkund från porten.
Kameraövervakning var en viktig del av polisens spaningsarbete. Här ses en av kvinnorna utanför en av lägenheterna efter att hon hämtat vad som troligen är en sexkund från porten. Foto: Polisen

En 29-årig kvinna från Rumänien döms till fängelse i fyra år för människohandel och grovt koppleri. Kvinnan var en av nyckelfigurerna i en omfattande bordellverksamhet som bland annat bedrevs i lägenheter på Östermalm i Stockholm. Bland de runt 30 kvinnor som såldes fanns en 15-årig flicka.

Tingsrätten skriver i sin dom att den 29-åriga kvinnan tillsammans med en numer avliden man har varit delaktig i prostitutionsverksamhet. En verksamhet, som med rättens ord, har varit planerad och organiserad. Den ska också ha bedrivits i större omfattning.

Beträffande åtalet för människohandel anses det bevisat att 15-åringen, som kallats ”Alice”, har prostituerat sig under tre perioder och att kvinnan har rekryterat, transporterat, tagit emot eller inhyst flickan ”i syfte att hon skulle exploateras för sexuella ändamål”.

En av kärnfrågorna har varit huruvida kvinnan känt till 15-åringens riktiga ålder, något rätten slår fast att hon gjorde. 29-åringen har bland annat sett flickans id-kort och även diskuterat att ”Alice”, som hon kallade ”den lilla”, skulle marknadsföras som en skolflicka. Enligt rätten har brotten mot 15-åringen, som kommer från Rumänien, inneburit ett hänsynslöst utnyttjande i ett för henne främmande land. Hon har under sina vistelser i Sverige befunnit sig i en ”mycket utsatt situation”. 

Kvinnan, som är tidigare ostraffad, döms nu till fyra års fängelse för ett fall av grovt koppleri och tre fall av människohandel. Hon utvisas även ur Sverige och får inte återvända under en tid om fem år.

I samband med åtalet mot den 29-åriga kvinnan åtalades även två sexköpare. Det handlade om två 50-åriga män hemmahörande i Huddinge. De döms nu båda till dagsböter för köp av sexuell tjänst.

Spaningsarbetet för att kartlägga bordellhärvan tog sin början på nätet. Där upptäckte prostitutionsgruppen på polisens människohandelssektion ett stort antal annonser på så kallade eskortsidor med bilder som verkade vara tagna på samma plats.

Med hjälp av inre och yttre spaning, kameraövervakning och sexköp som fingerades av poliser kunde ett flertal tillslag genomföras i maj förra året i Stockholm.

Fem personer – en kvinna, tre svenska män och en utländsk medborgare – blev sedan misstänkta för att ha främjat och organiserat en omfattande bordellverksamhet där ett 30-tal kvinnor, huvudsakligen från Rumänien och Ungern, sålts. Bland de som såldes fanns 15-åringen. 

Kvinnorna tog emot sexköpare i två lägenheter på Östermalm i centrala Stockholm och i en lägenhet i Solna. Utredaren har beskrivit prostitutionen som närmast industriellt organiserad. 

Huvudmannen, en 38-årig svensk, avled i mars. Misstankarna mot honom avskrevs därför. Därmed föll också misstankarna mot två andra svenska män eftersom bevisningen mot dessa byggde på den nu döde mannens vittnesmål.

Kvar blev då den 29-åriga kvinnan från Rumänien och en man. Kvinnan åtalades i april för såväl grovt koppleri som människohandel. Mannen kommer att åtalas vid ett senare tillfälle.

Martina Winslow, kammaråklagare på Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet, RIO, säger att hon är nöjd med domen och att rätten tagit till sig 15-åringens historia, detta trots att flickan själv inte har kunnat medverka i rättsprocessen utöver de inledande polisförhören. 

Flickan skulle ha medverkat via videolänk från sitt hemland, men i samband med att Europas gränser stängdes på grund av coronapandemin, hade inte målsägandebiträdet längre möjlighet att resa dit från Sverige för att stötta henne, berättar Martina Winslow. 

– Vi blev tvungna att återkalla förhöret för att vi inte kunde kräva att hon på egen hand skulle ta sig till domstolen och vi ville inte utsätta henne för ytterligare press. Hon saknar en familjesituation med vårdnadshavare och har på många sätt fått klara sig helt ensam sedan hon var väldigt ung. Vilket är en av anledningarna till att hon kunnat exploateras på det här sättet.

Istället bad åklagaren om att få spela upp eller läsa upp förhören, något tingsrätten sade nej till. 

– Men tack vare att det funnits omfattande skriftlig bevisning i målet och att den åtalade kvinnan själv berättat mycket om flickans situation har det ändå gått att få en fällande dom för människohandel. Det hedrar henne att hon medverkat i rättsprocessen, säger Martina Winslow.

Hon har tidigare sagt till DN att en omständighet som sticker ut med ärendet är att marknaden för sexköparna i någon mån tycktes vara mättad under den aktuella perioden.

– Det ledde till att de här kvinnorna erbjöd mer än vanligt sex för att säkra tillgången på kunder. Det handlade till exempel om sex med inslag av dominans och våld, något man annonserade om helt öppet.

15-åringen visste dock inte vad som uppgetts i den annons där hon förekom. I förhör har hon vittnat om kunder som blivit mycket upprörda då hon inte ställt upp på saker som de ansetts sig ha betalat för. Flickan är sedan en tid tillbaka i sitt hemland och ska enligt uppgift till svensk polis ha fått hjälp och stöd av rumänska myndigheter.

Läs mer: Polisen: Sexköpare kommer från alla bakgrunder 

Ämnen i artikeln

Prostitution
Östermalm
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt