Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

15-åringarna blev antastade i Kungsträdgården: ”Jättemånga killar omringade oss”

02:34. Vera Söderström och Angela Duran, båda 15 år, är två av många flickor som blev antastade på festivalen We are Sthlm i Kungsträdgården i somras.

Ett stort antal killar omringade 15-åringarna Vera Söderström och Angela Duran och tafsade på dem i publikhavet under We Are Sthlm i somras. Nu vill kompisarna att fler unga ska säga ifrån mot sexuella övergrepp.

– Vi måste visa att det här inte är okej, säger Vera Söderström.

Sommarlovet gick mot sitt slut när Vera Söderström och Angela Duran åkte in till Kungsträdgården för att delta i Stockholms stads ungdomsfestival We Are Sthlm. De gillade artisterna som spelade under festivalen, och dessutom var det gratis. Men det dröjde inte länge innan festivalyran förbyttes mot ilska över vad som sedan utspelade sig i publikhavet.

– Det var jättemånga killar som omringade oss. Vi stod inringade och de tog på oss. Det var gäng om 5-7 stycken. Det kunde också komma enstaka killar och ställa sig bakom en och ta på ens rumpa och så där, säger Vera Söderström, 15 år.

Läs också: Övergreppen på festivalen i Stockholm rapporterades aldrig vidare

– Det var en del äldre killar, 20-25-åringar, men också småkillar i gruppar. Några var bara 13 år. Vi hade aldrig träffat dem förut.

Vad gjorde ni när killarna tafsade på er?

– Man blev sur och tog tag i killens hand och försökte dra bort den, säger Angela Duran.

– Jag blev så arg att jag ställde mig och skrek. Det var många som reagerade och kollade på en, men de gjorde inget. De flesta stod bara och kollade på när det hände, säger Vera Söderström.

Var det både tjejer och killar som tittade på?

– Det var mest killar i publiken. Tjejerna som var där var själva omringade, eller så hade de gått ut, säger hon.

– Det var vissa tjejer som inte ens vågade gå till festivalen eftersom de inte ville bli tafsade på, säger Angela Duran.

Hur gjorde ni för att ta er ut från folkhavet?

– När de bildade ring var det svårt att komma ut från den. När man skrek så hjälpte ibland andra killar till och drog ut en. Man fick trägna sig, ta tag i sin kompis hand, och sen bara putta bort folk, säger Vera Söderström och forsätter:

– När jag tog tag i en killes arm dök han ner i folkhavet så att jag inte skulle se hans ansikte. Så att jag inte skulle kunna få tag i honom och anmäla. De måste ju ha skämts för det de gjorde. Det vet ju att det är fel, säger hon.

Trots att båda tjejerna upplevde händelserna som grova kränkningar har ingen av dem polisanmält.

– Jag pratade med mina föräldrar och sa att jag var jätteförbannad. Men jag anmälde det inte till polisen för jag kunde inte peka ut någon. Jag tänkte inte den tanken, säger Vera Söderström.

– Det var först i går jag berättade för mina föräldrar, när det här tagits upp, säger Angela Duran.

Problemen med sexuella ofredanden under We Are Sthlm har varit kända länge hos Stockholms stads arrangörer, men också bland besökarna. Enligt Vera Söderström och Angela Duran finns det hos vissa unga en föreställning att tjejer som besöker We Are Sthlm får räkna med att bli tafsade på.

– Vissa säger att om "ni går dit så får ni ta det, då vet man att man kommer att bli tafsad på, att det är okej". Men det tycker inte jag är okej, säger Vera Söderström.

Kan det upplevas skamligt att bli tafsad på?

– Jag tror vissa tjejer tycker det. Men inte jag, och det står jag upp för. Vi måste visa att det inte är okej, säger Vera Söderström.

Efter en kväll på We Are Sthlm präglad av övergrepp och ilska skrev Vera Söderström ett rasande inlägg på det sociala nätverket Instagram, adresserat till killarna som tafsade:

"Skämmas är fan vad ni ska göra, det är INGEN tjej som vill att ni tafsar på oss som om ni ägde oss. Varje tjej känner sig så jävla försvarslös och smutskastad efter ni tagit på oss. Tänk om nån behandlade er syster eller bästa tjejkompis så som ni gör mot oss. Fuck you", skriver hon.

– Jag var bara så sur att jag ville skriva vad jag varit med om. Jag ville få killarna att fatta att det är fel och få dem att stätta sig in i hur vi känner oss, säger hon nu ett halvår senare.

– Vi vill att folk ska veta att det här inte är något vi vill, inflikar Angela Duran.

Hur ska man komma till rätta med problemen, tror ni?

– Ett problem är att polisen höll tyst. De borde ha gått ut med detta i medierna, så att föräldrarna till barnen som var på festivalen kan fråga sina barn så att de inte håller på så. Det handlar också om att föräldrar måste säga till sina barn att det är fel, säger Vera Söderström.

Kommer ni att gå på nästa festival?

– Det beror på vilka artister som spelar. Jag gillar att gå på konsert men jag kommer inte att gå in i publiken.

Läs också: Sexuella ofredanden – en del av ungas vardag

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.