Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

15-åringarna redo: ”Det är vi som är Kärrtorp”

Foto: Nicklas Thegerström

Stolta, starka och redo att ta kampen. Inför söndagens manifestation i Kärrtorp vill 15-åringarna Moa, Jonna, Stella och Mira få alla att prata mer om främlingsfientlighet.

– Vi kan inte tvätta bort klottret och låtsas som ingenting, säger de.

De är födda och uppvuxna i Kärrtorp, en plats där de alltid känt sig säkra och hemma.

I söndags slogs dock känslan av trygghet i tusentals bitar. De befann sig mitt i infernot.

När chocken lagt sig kom ilskan. Men också stoltheten över att så många reagerat över den attack som organiserade nazisterna utsatte den planerat fredliga manifestationen för.

– Det är vi som är Kärrtorp – på söndag kommer hela Sverige demonstrera för och med oss. Det känns stort och har definitivt ökat känslan av samhörighet här, konstaterar de.

Men det känns också väldigt allvarligt. De fyra barndomskamraterna satte sig häromdagen ner och skrev ett gemensamt brev – ett brev riktat till omvärlden.

Här kan du läsa hela brevet.

Till de vuxna är budskapet att det är dags att våga prata mer öppet om främlingsfientlighet.

Till deras jämnåriga är brevet en uppmaning att det är hög tid att visa att de bryr sig.

– Vi har vuxit upp med att samhället har förändrats, med att de kommer nya människor. Vi har alltid sett mångfald som någonting bra, säger Moa.

Det betyder dock inte att hon och hennes vänner inte varit med om konflikter som har främlingsfientliga undertoner – från alla möjliga håll. Tyvärr är det allt för få som vågar reagera på den typen av dold vardagsrasism.

– Det finns de som ristar in hakkors i bänkarna på skolan. Vi måste hjälpas åt att ta reda på varför. Och vi måste våga prata om det hela tiden, säger Jonna.

De är också övertygade om att man i skolan i dag väntar för länge med att prata om rasism och nazism. Själva går de i 9:an, och det var först nu som de fick träffa en kvinna som överlevt Förintelsen och ta del av hennes erfarenheter.

– Det är för sent, vi tror att vi mycket tidigare öppet måste prata om allas lika värde och om hur viktigt det är att kämpa för det – både när det gäller vardagsrasism och när det gäller politisk organiserad nazism, säger Moa.

Inför söndagens manifestation är de fulla av tillförsikt, även om obehaget finns där. De vågar inte heller vara med på bild, fast de egentligen skulle vilja.

– Ingen ska egentligen behöva vara rädd. På söndag ska vi visa det tillsammans, säger Mira.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.