Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mordmisstänkt 16-åring har häktats

Den 16-åring som misstänks för mord på en skolkamrat på Enskede gårds gymnasium i Stockholm har häktats. Han nekar till brott. 

På fredagseftermiddagen inleddes häktningsförhandlingarna rörande mordet på en 17-åring vid Enskede gårds skola. Häktningsförhandlingarna ägde rum i säkerhetssalen på Södertörns tingsrätt. 16-åringen ska vara häktad till den 28 december. 

Åtal ska väckas senast på förmiddagen den 28 december. Häktningsskälen är att det finns risk att han kan röja bevis eller försvåra den fortsatta utredningen.

Den mordmisstänkte, en 16-årig pojke, bar svart jacka med uppfällda slag. Han svarade artigt och kortfattat på tilltal. Han yttrade sig inte under hela dagen förutom när han uppgav sitt namn och svarade ja på domarens fråga om han förstod att han nu var häktad.

Kammaråklagare Sara Engelmark yrkade på att 16-åringen skulle häktas på sannolika skäl eftersom det finns risk för att han kan undanröja bevis. Hon åberopar synnerliga skäl och vill även åbelägga 16-åringen med restriktioner.

Läs mer: Elev knivskuren till döds på skola i Enskede 

I salen fanns tre anhöriga och 16-åringen såg oberörd ut då åklagaren läste upp misstankarna.

– Min klient förnekar brott och vi anser inte att det finns synnerliga skäl, säger 16-åringens försvarare Sandra Danowsky, och tillade att de inte ville ha några restriktioner.

Båda parter begärde att förhandlingarna skulle ske bakom lykta dörrar, vilket rätten också beviljade.

16-åringen är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Häktningsförhandlingarna äger rum i Södertörns tingsrätt på fredagseftermiddagen.

Han misstänks för att ha attackerat skolkamraten med kniv under ett rapporterat bråk på Enskede gårds gymnasium vid lunchtid på luciadagen. Knappt tjugo minuter efter larmet kunde polisen gripa ynglingen i närheten av skolan.

Läs mer: ”Många var rädda för honom” 

Efter ytterligare två timmar avled brottsoffret varpå ärendet kom att omrubriceras. 16-åringen knivskadade också en annan person som försökte gripa in i bråket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.