Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

16-åringar ingrep när tiggare misshandlades i Västertorp

Foto: Privat

En storvuxen man slog och sparkade på en man som satt utanför tunnelbanan och tiggde pengar. Julius Fors och hans kompis var de enda som reagerade. ”Jag är arg, det var ingen som brydde sig”, säger Julius Fors.

Julius Fors, 16, och hans jämnåriga kompis var på väg för att handla i Västertorp i södra Stockholm på lördagskvällen, när tumult uppstod.

– Vi såg att några tiggare som brukar sitta utanför Coop skrek och började springa mot tunnelbanan. När vi tittade dit såg vi en stor, kraftig man sparka och slå på en tiggare, säger Julius Fors.

Han och kompisen reagerade instinktivt med att springa dit och fråga vad mannen höll på med.

– Tiggaren var jätterädd. Mannen sa ”vadårå, slår inte ni tiggare?”. Sedan kom en till man som kände den första. Han skrek till oss och frågade om vi var svenskar. ”Bäst för er att ni är det”.

Männen var i 50-årsåldern och enligt flera vittnen som larmade polisen mycket berusade. Julius Fors och hans kompis fortsatte diskutera med dem och fick efter ett tag understöd av ett gäng killar i 25-årsåldern som kom ut från tunnelbanan och ringde polisen.

Efter en stunds bråkande gav den ena 50-åringen Julius Fors en rak höger så han föll till marken. Därefter vet han inte exakt vad som hände, men polis och ambulans kom till platsen och Julius blev omhändertagen av ambulanssjukvårdare.

Så här dagen efter är han arg.

– Jag såg mannen slå och sparka på tiggaren hejvilt utan att någon riktigt brydde sig. Han blödde kraftigt från ansiktet och ingen gjorde något. Det var först när jag bad om hjälp som killgänget hjälpte till, säger Julius Fors.

– Sedan blir jag arg, för jag har alltid varit väldigt liten och då går de alltid på den som är minst. Min kompis var lika uppkäftig, men jag får stryk för jag är minst. Jag vill kunna göra mer, det gör mig arg.

Enligt polisen har en man gripits misstänkt för misshandel. Man sökte med hundpatrull efter den andra gärningsmannen, men förgäves.

Ingen ska ha blivit allvarligt skadad på platsen enligt polisens uppgifter och det finns flera vittnen till händelsen. Mannen som greps var tvungen att sova ruset av sig innan han kunde höras.

Hur den tiggande mannen som misshandlades mår i dag är oklart. Polisen har inga sådana uppgifter, mer än att ingen skadades allvarligt, och Julius Fors såg inte hur det gick för honom efter att han själv slogs ner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.