Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/16-miljoner-till-biblioteken-bara-en-droppe-i-havet/

STHLM

Kritik mot utspel om biblioteksbudget – 16 miljoner extra räcker inte

Foto: Beatrice Lundborg

S, FI och V i Stockholms stadshus är kritiska till kulturborgarrådet Jonas Naddebos (C) utspel om att lägga ytterligare 16 miljoner kronor till Stockholms stadsbibliotek. 

– Jag befarar att det äts upp av övriga uppskrivningar av kostnader, säger oppositionsborgarrådet Olle Burell (S). 

Stockholms stadsbibliotek har hittills i år fått skära ner ett 40-tal tjänster för att klara de tidigare besparingskraven från det grönblå styret i stadshuset. Åtgärden har lett till protester från bibliotekarier som också varnar för att man inte kan garantera att biblioteken kan hålla öppet vid sjukdomsfall i personalen. 

Inför nästa veckas presentation av nästa års budget gick kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) på onsdagen ut med att det grönblå styret nu vill öka budgeten för Stockholms stadsbibliotek med 16 miljoner kronor för 2020. 

Beskedet möts av skarp kritik från den politiska oppositionen, och både Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ menar att summan är alltför liten. 

– Ingen är gladare än jag om Jonas Naddebo skakar fram betydligt mer pengar till kulturen. Men förra gången han skulle göra det så blev det ju i princip en nedskrivning. I opposition är ju min roll att vara skeptisk, säger oppositionsborgarrådet Olle Burell (S). 

Han berättar att det krävs en viss uppskrivning av budgeten inom varje område för att bara behålla verksamheten på samma nivå som tidigare. Anledningen är att Stockholm växer snabbt och att behoven från förvaltningen därmed kräver ökade resurser. 

– Därför måste budgeten öka. Och där är 16 miljoner inte så mycket pengar. Jag befarar att det äts upp av övriga uppskrivningar av kostnader. Det är detta han måste upp till bevis för, säger Olle Burell. 

Hur allvarlig är den här frågan?

– Jag är väldigt bekymrad över om Jonas Naddebo över huvud taget förstår de konsekvenser som Kulturstockholm upplever. Det är tragiskt att han inte använder det utrymme som skapas genom att spara på lokalkostnader till att utveckla verksamheten, säger han vidare.

Även Sissela Nordling Blanco (Fi) är tydligt kritisk till Jonas Naddebos utfästelser. 

– De här 16 miljonerna kommer inte att lösa det stora problemet som skapas genom att de här 40 bibliotekarierna har fått gå. Det blir en minskad programaktivitet på biblioteken nu. Biblioteken behöver sin personal för att hålla öppet över huvud taget, säger hon. 

Den senaste tiden har det kommit larmsignaler från bibliotekspersonal om att den så kallade sjuknärvaron på jobbet har ökat eftersom konsekvenserna av en sjukskrivning kan bli att ett bibliotek inte kan hålla öppet. Flera bibliotek har också den senaste månaden fått hålla stängt med kort varsel på grund av just sjukskrivningar.

– Naddebo vill satsa allt på trygghet och digitalisering och ingenting på bibliotekarierna som står för kärnverksamheten. Det är en felprioritering i en tid av minskat läsande, säger Sissela Nordling Blanco. 

Hon berättar vidare att det även kommer att drabba speciellt unga tjejer som behöver någonstans att studera om de inte kan vara hemma. 

– De vill ha någonstans att plugga, men också kunna ta del av de aktiviteter och programverksamhet som biblioteken har haft hittills. 

Även Torun Boucher (V), vice ordförande i kulturnämnden, uttalar sig kritiskt i ett pressmeddelande. 

– Den här satsningen är lika innehållslös som kejsarens nya kläder. Efter ett år av nedskärningar som lett till personalbrist så lägger man en satsning som inte kommer komma personalen till gagn över huvud taget. I år gick till exempel inte en enda krona av pengarna som satsades på trygghet till att anställa mer personal, och hur skapar man trygga bibliotek utan tillräckligt med personal? Den här så kallade satsningen är helt enkelt en oerhörd besvikelse, säger hon.