Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 21:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/17-aringen-haktad-i-danmark-for-dubbelmord-utanfor-kopenhamn/

STHLM

17-åring häktad i Danmark för dubbelmord utanför Köpenhamn

Den svenskregistrerade bilen som offren befann sig i blev beskjuten minst tio gånger, både med pistol och automatvapen i juni. Foto: Johan Nilsson/TT

En 17-årig pojke sitter nu häktad i Danmark med ytterligare tre män. Samtliga kommer från Rinkeby och misstänks för dubbelmordet utanför Köpenhamn och för ett mordförsök och grovt vapenbrott.

– Han förnekar brott, säger 17-åringens advokat Robin Grönvall.

Den misstänkte 17-åringen från Rinkeby överlämnades till Danmark i tisdags och häktades samma dag efter en förhandling bakom stängda dörrar i rätten i Glostrup. 

Han ska sitta häktad fram till den 15 augusti som de övriga tre misstänkta männen.

– Nu tar en dansk advokat över ärendet, säger 17-åringens advokat Robin Grönvall. 

17-åringen greps den 15 juli i södra Stockholm och har sedan dess väntat på att bli utlämnad till Danmark. Han överklagade beslutet om utlämning, som Solna tingsrätt tagit, till Svea hovrätt som gick på tingsrättens linje.

Sedan tidigare har en 19-årig och en 18-årig man från Rinkeby utlämnats till Danmark och häktats vid rätten i Glostrup. En fjärde misstänkt, en 21-årig man från Rinkeby, greps i Danmark den 29 juni och häktades.

Samtliga fyra är svenska medborgare och misstänks för dubbelmordet i Herlev utanför Köpenhamn den 25 juni på två svenska män från Stockholm. De misstänks också för mordförsök på en man vid samma tillfälle och för grovt vapenbrott.

Danska polisen letar efter minst ytterligare en medhjälpare som fortfarande är på fri fot. Ett vittne ska enligt Ekstrabladet ha filmat fem gärningsmän på brottsplatsen. 

– Polisen fortsätter med utredningen, säger senioråklagare Peter Rask i Köpenhamn.

Både offren och de misstänkta har kopplingar till kriminella grupper i Rinkeby. Gängen har varit i konflikt med varandra sedan 2015, vilket har resultat i ett tiotal skjutningar med minst sju dödsoffer fram till juni förra året. 

Läs mer: En 19-åring överlämnad till Danmark för dubbelmordet

Läs mer: Tre svenskar häktade för dubbelmordet i Köpenhamn