Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 21:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/17-skots-till-dods-i-stockholm-under-2019/

STHLM

17 sköts till döds i Stockholm under 2019

I Råcksta sköts en 18-årig kvinna i stället för den egentliga måltavlan, en 33-årig man.
I Råcksta sköts en 18-årig kvinna i stället för den egentliga måltavlan, en 33-årig man. Foto: Magnus Hallgren

17 personer sköts till döds i Stockholm under 2019 och polisens resurser är hårt ansträngda. Flera mordärenden är ännu olösta.

– I de fall där det handlar om uppgörelseliknande skjutningar finns det inget incitament alls från målsägandesidan att prata med polisen, säger Stephan Kiernan, ansvarig för Team 2022 som arbetar mot det grova våldet i polisområde Stockholm Nord.

Det är en dyster siffra. 17 personer, många av dem unga män, sköts till döds i Stockholm under året som gick.

En ökning från 2018 då 11 personer miste sina liv i skjutningar i Stockholm. 

– Vår ambition 2018 var att lägga väldigt mycket kraft på de här grupperingarna, att åstadkomma en förändring. Det är ett långsiktigt arbete och ibland är det tillfälligheter som gör att skjutningarna ökar, säger Stephan Kiernan, ansvarig för Team 2022 som arbetar mot det grova våldet i polisområde Stockholm Nord. 

Tillfälligheterna han pratar om kan vara att en konstellation växer sig starkare eller att en tongivande person inom den kriminella världen kommer ut ur fängelse. Men Kiernan menar att polisen har en bra bild över vilka som är aktuella i de olika konstellationerna och bedriver ett långsiktigt arbete mot dem.

Stephan Kiernan, ansvarig för Team 2022 som arbetar mot det grova våldet i polisområde Stockholm Nord.
Stephan Kiernan, ansvarig för Team 2022 som arbetar mot det grova våldet i polisområde Stockholm Nord. Foto: Magnus Hallgren

Även under år 2017 skakades Stockholm av många skjutningar. 19 personer dödades och 43 skadades i 130 skjutningar. Nedgången 2018 sågs som positiv, men enligt Kiernan är det naturligt att statistiken skiftar.

– Vi har sett en möjlighet att påverka, det såg vi 2018. Den förmågan har vi bibehållit men de abrupta situationer som vi sett nu är svåra att styra över. Det här är ett långsiktigt arbete.

2019 blev också ett år då flera så kallade tredje part träffades av gärningsmäns kulor. Den 28 augusti gick minst två gärningsmän fram till ett fönster på bottenvåningen i ett flerfamiljshus i Råcksta och öppnade eld med ett automatvapen. Men i stället för att träffa den egentliga måltavlan, en 33-åring, träffade kulorna hans 18-åriga fru Ndella Jack. Hon avled av sina skador. Den 8 september öppnade gärningsmän återigen eld mot den 33-årige mannen. Även denna gång missade de sitt egentliga mål. I stället träffades en taxichaufför av flera skott och en ung student som befann sig i sin lägenhet träffades av ett skott i ögat och fick bestående men.

Den 28 augusti sköts den 18-åriga Ndella Jack i ett flerfamiljshus i Råcksta.
Den 28 augusti sköts den 18-åriga Ndella Jack i ett flerfamiljshus i Råcksta. Foto: Magnus Hallgren

– Zoomar man ut så är det en väldigt liten andel som begår den här typen av brottslighet och det är även väldigt liten andel som riskerar att bli brottsoffer. Sen leder ibland den här våldsspiralen till fruktansvärda händelser som i Råcksta och Sickla. Det är därför det är så viktigt att hålla fokus. Kan vi få någon kriminell att hoppa av från sin kriminella livsstil? Kan socialtjänsten hjälpa de unga på väg in i kriminaliteten innan de hamnar där?

I de flesta av dödsskjutningarna i Stockholm under 2019 är dödsoffren unga män som ingår i en kriminell konstellation. Ofta handlar skjutningarna om uppgörelser om narkotika – en av de vanligaste inkomstkällorna för de löst sammansatta nätverken i Stockholms förorter. Deras våldskapital är stort. De är beredda att döda för till synes små saker och de har tillgång till vapen.

Var kommer alla dessa vapen från, vet man det? 

– Det finns en tillgång på vapen som smugglas in i landet, vapen som är militära från olika konfliktområden. Den tillgången har varit ganska god men är inte outsinlig. Vi har även sett återanvändning av vapen och kan se hur samma vapen används i flera olika våldsbrott. Något som man tittar på är att försvåra möjligheten att beställa startpistoler och luftvapen som kan göras om till skarpa vapen med olika grader av effektivitet. De är sämre men billigare och lättare att ersätta, säger Stephan Kiernan.

I flera av dödsskjutningarna år 2019 är ingen ännu gripen. Poliser har tidigare vittnat för DN om hur resurserna för att utreda alla pågående mord- och mordförsök i Stockholm är mycket hårt ansträngda.

– Det är bara en slump att inte fler dött, sa Gunnar Appelgren, polisens gängexpert, tidigare till DN.

Jan Evensson, chef för den regionala utredningsenheten, beskrev då situationen som ”pressad och utmanande” och erfarna mordutredare berättade hur mordförsöken knappt utreds alls.

Stephan Kiernan bekräftar att det fortfarande är ett stundtals pressat läge.

– Det är ett utsatt läge på våra sektioner för grova brott och också på våra utredningsgrupper som jobbar med grova brott på lokalpolisområdena. Det finns ett resursgap och ett kompetensgap. Men vi jobbar långsiktigt med resursförstärkning till hela polisen.

Vad är de största svårigheterna med att utreda mordfall som dessa?

– Inget brottsoffer är det andra likt. Men i många av de fall där det handlar om uppgörelseliknande skjutningar finns det inget incitament alls från målsägandesidan att prata med polisen. Då blir inhämtning av digitala spår och filmer och allt sådant arbete väldigt, väldigt viktigt. Att jobba med utredningar i den här typen av fall är inte som att jobba med andra fall, säger Stephan Kiernan.

Läs mer: Bara vart femte mord klaras upp 

Stephan Kiernan säger att polisen jobbar med flera delar för att komma till rätta med skjutningarna.

• Lokal samverkan i de olika våldsdrabbade förorterna: Samarbete mellan polis, socialtjänst, frivård och kriminalvården, så att man tidigare kan upptäcka unga personer på väg in i de kriminella nätverken.

• Att lägga ett polisiärt tryck på de kriminella: Störa deras arbete, hindra deras tillgång till vapen och narkotika. 

– Och så genom förebyggande arbete, det vill säga, ge de kriminella en möjlighet att hoppa av det kriminella livet. Att se till att det finns en dörr på glänt om man vill hoppa av för detta är inget liv som någon kan leva länge.

● ● ●

Dödsskjutningarna i Stockholm 2019:

Tensta 12 januari.
Tensta 12 januari. Foto: Pontus Ahlin/TT

• Tensta 12 januari. Polisen larmas till Tensta efter uppgifter om skottlossning. En 24-årig man påträffas utomhus med skottskador. Han avlider senare. 

Järfälla 30 januari.
Järfälla 30 januari. Foto: Pontus Lindahl/TT

• Järfälla 30 januari. En 18-årig man skjuts till döds på Söderhöjden i Jakobsberg, Järfälla kommun.  Dagarna innan mordet inträffade flera skottlossningar i området.

Botkyrka 8 februari.
Botkyrka 8 februari. Foto: Fredrik Sandberg/TT

• Botkyrka 8 februari. Polisen larmas om skottlossning i Norsborg, Botkyrka kommun. En 17-årig pojke påträffas med skador vid en idrottsplats. Han dör av skadorna. 

Upplands-Bro 21 februari.
Upplands-Bro 21 februari. Foto: Christine Olsson/TT

• Upplands-Bro 21 februari. En 22-årig man hittas skottskadad i närheten av Norrängens förskola i Bro. Mannen dör till följd av skadorna. Några hundra meter bort hittas ytterligare en skottskadad person, en 20-åring, som även han avlider. Offren är barndomsvänner. 

Älvsjö 9 mars.
Älvsjö 9 mars. Foto: Marcus Ericsson/Aftonbladet/TT

• Älvsjö 9 mars. Polisen får in flera samtal om skottlossning i biljetthallen vid pendeltågsstationen i Älvsjö. En skottskadad 20-åring påträffas av ordningsvakter. När polisen kommer till platsen har han avlidit. 

Sätra 10 april.
Sätra 10 april. Foto: Henrik Montgomery/TT

• Sätra 10 april. Två män, 18 och 20 år gamla, påträffas livlösa i ett källarutrymme i ett flerfamiljshus i Sätra. På plats konstaterar polisen att båda är döda. Rättegången i fallet avslutades nyligen.

Sätra 13 april.
Sätra 13 april. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

• Sätra 13 april. En 24-årig man skjuts ihjäl i ett flerfamiljshus i Sätra. Mannen misstänks ha varit inblandad i skjutningen i Sätra den 10 april.

Sollentuna 30 juni.
Sollentuna 30 juni. Foto: Magnus Hallgren

• Sollentuna 30 juni. Två män, en 17-åring och en i 25-årsåldern beskjuts på Malmvägen. Den yngre avlider, den äldre skadas. 

Polisen på plats i Blackeberg där en 23-årig man sköts till döds den 30 juni.
Polisen på plats i Blackeberg där en 23-årig man sköts till döds den 30 juni. Foto: Nicklas Thegerström

• Blackeberg 30 juni, en 23-årig man, Rozh Shamal, skjuts till döds i Blackeberg. Han och hans hund sköts ihjäl strax utanför deras bostad. 

Tensta 7 augusti. Polisens tekniker undersöker platsen där den 25-åriga mannen påträffades livlös.
Tensta 7 augusti. Polisens tekniker undersöker platsen där den 25-åriga mannen påträffades livlös. Foto: Henrik Montgomery/TT

• Tensta 7 augusti. Tidigt på morgonen hittar en förbipasserande person en livlös man i en skogsdunge i centrala Tensta. Polisen kommer till platsen och konstaterar att den 25-åriga mannen är död.

Stocksund 19 augusti.
Stocksund 19 augusti. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

• Stocksund 19 augusti. En 54-årig man skjuts ihjäl utanför en ICA-butik i Stocksund, Danderyd. Tre män anhålls misstänkta för mordet, men släpps efter en vecka.

Råcksta 28 augusti. Skotthålen i fönstret har markerats av polisen.
Råcksta 28 augusti. Skotthålen i fönstret har markerats av polisen. Foto: Janerik Henriksson/TT

• Råcksta 28 augusti. En lägenhet i Råcksta beskjuts. I lägenheten hittas en skottskadad kvinna, 18-åriga Ndella Jack. Hennes liv går inte att rädda.

Haninge 7 september.
Haninge 7 september. Foto: Fredrik Sandberg/TT

• Haninge 7 september. En livlös person påträffas vid en begravningsplats i Österhaninge. Mannen, 25 år, konstateras senare avliden. 

Hökarängen.
Hökarängen. Foto: Bertil Ericson/TT

• Hökarängen 7 oktober. En skottskadad man påträffas på en parkeringsplats i närheten av Hökarängens tunnelbanestation och avlider senare.

Rinkeby 30 januari.
Rinkeby 30 januari. Foto: Henrik Montgomery/TT

• Rinkeby 30 december. En 20-årig man skjuts till döds på en parkeringsplats. Han avlider av sina skador på nyårsaftonens morgon.