Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/18-ars-fangelse-for-mord-i-brandbergen/

STHLM

18 års fängelse för mord i Brandbergen

Två män döms för att ha attackerat ett syskonpar med kniv. Brodern mördades, systern skadades. Nu döms männen till 18 års fängelse.

DN Text

Händelsen inträffade strax efter midnatt i augusti i fjol i Brandbergen i Haninge kommun och domen föll på torsdagen i Södertörns tingsrätt.

De båda gärningsmännen, som är bröder, anföll enligt domen ett annat syskonpar med knivar. En 24-årig man skadades så allvarligt att han avled samma natt. 24-åringen syster överlevde, men tingsrätten anser att man av utredningen kan dra slutsatsen att de dömda männen hade för avsikt att döda dem båda.

Händelsen utspelade sig mellan bostadshusen i området och ett stort antal personer bevittnade den. Några dagar efter dådet häktades bröderna.

Männen har erkänt att de befann sig på brottsplatsen, men de har förnekat att de gjort något brottsligt. Istället hävder ena brodern att han försvarade sig mot ett angrepp och den andre brodern att han försökte avvärja tumultet.

Tingsrätten anser det dock bevisat att de mördade den 24-årige mannen och angrep även hans syster och de döms för mord och försök till mord.

– Åklagaren begärde livstids fängelse för de båda männen. Också tingsrätten har ansett att hänsynslösheten i de båda männens agerande har varit försvårande, något som ska leda till betydligt längre fängelsestraff än det normala straffet för mord som är 14 år, säger chefsrådmannen Erica Hemtke i ett pressmeddelande.

– Samtidigt har händelseförloppet varit relativt kortvarigt och det har inte framkommit att gärningen varit särskilt förslagen eller planerad. Tingsrätten har vägt samman alla omständigheter och stannat för det högsta möjliga tidsbestämda straffet, 18 år, fortsätter Erica Hemtke.

Männen döms samtidigt för ett antal andra, mindre allvarliga brott. En av männen frikänns från ett åtal för grov misshandel. 

Ämnen i den här artikeln:

Haninge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt