Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

180 fågelarter har observerats vid Råstasjön

Råstasjön är känd bland fågelskådare i hela Sverige. Runt 180 olika fågelarter har observerats i området runt sjön. Näktergalen sjunger, hägern övervintrar och skrattmåskolonin i sjön är en av de större i länet.

Råstasjön är är också centrala Solnas största grönområde, omkring 30.000 människor i Solna och Sundbyberg utnyttjar det.

Solna stad planerade att bygga 1.800 bostäder vid sjön. Husen skulle bli 4-6 våningar men på sina ställen med ännu högre delar. Vissa placerades cirka 45 meter från strandlinjen.

Planerna möttes av en proteststorm från både allmänhet och oppositionen i kommunen. Enligt Socialdemokraterna ingick bygget vid Råstasjön i uppgörelsen om Friends arena. Peab, som har byggrätten i området, är tillsammans med bland andra Solna stad delägare i Arenabolaget och en del att uppgörelsen var att Solna ställde attraktiv mark till förfogande för Peab.

Även Länsstyrelsen sade blankt nej till Solna stads planer på att upphäva strandskyddet.
Nu har Solna backat, planerna ska arbetas om, bebyggelsen minskas betydligt och strandskyddet i princip bevaras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.