Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

186 läkare, barnmorskor och undersköterskor i förlossningsprotest

Other: Magnus Hallgren

När förlossningen flyttar in på Nya Karolinska nästa år riskerar antalet förlossningsplatser i Stockholms län att bli 1.500 färre än i dag. 

Samtidigt kan fler för tidigt födda barn behöva transporteras mellan sjukhusen i länet, trots stora risker. Orsaken är att det saknas en hel BB-avdelning på Nya Karolinska, skriver 186 anställda på förlossningen på Karolinska i ett öppet brev. 

Bara månader återstår innan den högspecialiserade förlossningsvården vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna ska flytta in till Nya Karolinska. Det innebär att sjukhuset kommer att dra ner på antalet förlossningar jämför med i dag, trots att det råder brist på förlossningsplatser i Stockholms län. 

Nu larmar 186 överläkare, läkare, barnmorskor och undersköterskor på förlossningen på Karolinska Solna om att förlossnings- och vårdplatserna på det nya sjukhuset för mammor och barn med störst behov av specialiserad vård inte ens räcker till hälften av behoven. I hela Stockholms län saknas mellan 3.000 och 4.000 förlossningsplatser per år, efter stängningen av BB Sophia i maj 2016. I brevet som riktas till socialminister Annika Strandhäll (S) och sjukvårdslandstingsråden i Stockholms läns landsting varnas för att platssituationen inom Stockholms läns landsting kan bli ännu värre. 

Ingela Hulthén Varli är överläkare, och medicinskt ansvarig för antenatalvård vid Gamla Karolinska Solna:

– När vi fick se planerna visade det sig att BB-platser försvunnit. Vi har länge undrat hur vi ska få plats. I dag har vi runt 3.800 förlossningar på totalt 54 platser.

Enligt planen ska 3.200 förlossningar nu klaras på mindre än hälften: 24 platser. 

Enligt undertecknarna av uppropet kommer inte de 24 planerade BB-platserna att räcka till att klara ens 3.200 förlossningar – utan maximalt 2.200, eftersom Nya Karolinska är inriktat på förlossningar med komplikationer som kräver mer personalresurser, och längre vårdtider för mammor och nyfödda barn. Att dra ner en välfungerande förlossningsenhet med sannolikt 1.500 förlossningar per år riskerar att allvarligt påverka den medicinska säkerheten inom förlossningsvården i Stockholms län, enligt undertecknarna 

Sedan tre år tillbaka har läkare och barnmorskor vid gamla Karolinska larmat till sjukhusledningen om att de planerade BB-platserna på Nya Karolinska - som ska tas i bruk nästa år – är för få.

– Det här är något NKS-ledningen och politikerna måste lösa. Vi kliniskt verksamma läkare, barnmorskor och undersköterskor kan bara konstatera att det här inte kommer fungera, och hoppas att de kommer att göra något åt det här.

Redan 2014 skickade läkarna brev till sjukhusledningen, som DN tagit del av.

Stefan Hjulström, projektledare vid Nya Karolinska, svarade i ett mejl i september samma år att han förstod att det fanns "oro för förlossningsvolymerna" och att man skulle testa de fysiska förutsättningarna med strategisk verksamhetsutveckling, SVU.

Enligt Hulthén Varli lät ledningen göra en matematisk simulering av konsekvenserna med platsneddragningarna.

– Vi kliniskt verksamma ställde oss frågande till siffrorna som användes, men även simuleringen påvisade platsbrister, säger hon och fortsätter:

– Att vi påtalat detta under så lång tid utan att något hänt känns väldigt frustrerande. Vi vill verkligen inte att kvinnor ska behöva flytta runt. 

Kollegan och överläkaren Ylva Vladic Stjernholm, håller med.

– Det är otroligt förvånande, säger hon och lägger till:

– Det finns mängder av studier som visar att dödligheten ökar bland både barn och mödrar vid förflyttning mellan vårdinstanser. Det är vetenskapligt belagt hur förlossningsvård byggs upp på bästa sätt för patienterna. I stället kommer man med förslag som är tagna ur luften, baserade på exempel ur tillverkningsindustrin.

Åsa Wijkström, patientområdeschef för graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset, säger att det stämmer att det saknas BB-platser på Nya Karolinska. 

– Det är cirka åtta till tio BB-vårdplatser som behövs för att nå uppdraget om 3.200 förlossningar, säger Åsa Wijkström.

Den här frågan har varit på bordet så tidigt som 2014. Varför är den inte löst? 

– Det fanns för hoppningar om att BB-platser skulle kunna inrymmas på patienthotellet som byggs intill Nya Karolinska, säger Åsa Wijkström.

Nu, när flyttdatumet närmar sig, har det visat sig att det inte går. 

– Under hösten har det visat sig i våra kontakter med NKS programkontor och med de avtal som är skrivna, och att det också är andra rum än rena sjukvårdsplatser som kommer att finnas där, att det inte går. Nu tror vi att det är bättre om kvinnor och barn kan vårdas i våra lokaler. Vi arbetar med sådana lösningar. 

Vilka lösningar kan det vara? 

– Det handlar om vårdplatser i våra byggnader som inte är tagna i bruk, och som vi hoppas kunna använda. 

Dock handlar det inte om vårdplatser inne i den nya sjukhusbyggnaden. 

För att tillfälligt lösa situationen har alla förlossningskliniker i länet fått högre krav på sig att klara fler förlossningar, vilket DN beskrivit i flera artiklar, vilket för Nya Karolinskas del innebär att sjukhuset även måste klara normalförlossningar. På Karolinska har förlossningens planerade flytt från gamla Karolinska Solna in på Nya Karolinska dessutom skjutits upp ett år, eftersom den gamla kliniken är större och kan klara fler förlossningar efter BB Sophias stängning. När förlossningen flyttar in på Nya Karolinska under hösten 2018 kommer sjukhuset att få ett mindre uppdrag, vilket innebär att den ska klara cirka 3.200 förlossningar om året, mot dagens 4.000. 

På Nya Karolinska finns en stor neonatalavdelning med 28 platser. Det bästa är om för tidigt födda barn föds där de ska vårdas. Men det hjälper inte om det samtidigt inte finns tillräckligt med BB-platser, och i uppropet varnar personalen för att de för att fler för tidigt födda och sköra bebisar i länet kommer att födas på andra sjukhus och transporteras till Nya Karolinska, med de ökade medicinska risker det innebär. 

– Det finns en sådan risk. Men så arbetar vi hela tiden inom förlossningsvården. Karolinska Huddinge tar ju till exempel regelmässigt emot prematura barn från Södertälje, säger Åsa Wijkström. 

Men det var väl inte meningen när man bygger ett högspecialiserat sjukhus att transporterna av prematura barn ökar för att det inte finns BB-platser? 

– Nej. Det är ju inte meningen att transporten av neonatalbarn ska öka. Vårt mål är att vi ska hitta en lösning, säger Åsa Wijkström. 

Socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S), säger att det anställda på förlossningen uttrycker en oro över förlossningsvården som många delar. 

– Planeringen av förlossningsvården och av Nya Karolinska har inte gått i linje med länets behov av sjukvård. Förlossningen skulle ju ha flyttat in redan för ett år sedan så man kan undra vad de gjort under det här extraåret, säger Erika Ullberg. 

Undertecknarna pekar på att mammor som inte får plats på förlossningen under senare år hänvisats från norra delen av länet till södra. Den typen av hänvisningar och transporter av kvinnor i aktivt värkarbete kommer att öka under de närmaste åren. Inte minst kommer det att drabba gravida kvinnor från Järvafältet, ett redan utsatt område inom landstinget.

Socialminister Annika Strandhäll (S) uttalar sig skriftligt till DN:

– Jag blir rejält bekymrad när så många olika röster från vårdprofessionen nu larmar om att förlossningsvården på Nya Karolinska inte är hållbar. Detta i ett läge när stockholmarna redan i dag känner stor oro för om förlossningsvården ska finnas där när det är dags att få barn.

Regeringen har höjt de ekonomiska stöden till förlossningsvården. Nästa år får Stockholms läns landsting över 200 miljoner kronor i riktade pengar från staten för att möta utmaningarna i förlossningsvården.

– Med de här tillskottet har landstinget också förutsättningarna att organisera vården på ett bättre sätt än i dag. Jag förväntar mig att de lever upp till det ansvar de har, säger Strandhäll.

Barn - och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) säger att bristen på BB-vårdplatser på Nya Karolinska uppstått i och med att Karolinska fått ett utökat uppdrag. 

— Från början skulle sjukhuset bara ta högspecialiserad vård. Det nya uppdraget betyder att sjukhuset även ska ta normalförlossningar. Det är en ganska rejäl skillnad. Men jag vet att man arbetar med ett antal olika lösningar från sjukhusets sida även om frågan inte är löst. De har också fått mer tid på sig och jag känner mig inte bekymrad, säger Ella Bohlin. 

Hon säger att förlossningsvården i Stockholms län fortfarande påverkas av BB Sophias stängning. På längre sikt hoppas hon att den planerade förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus ska innebära en lösning. Den är nu försenad till år 2022. 

— Det är väldigt ansträngt, men med de planer vi har kommer vi att får en bättre förlossningsvård på sikt. 

Undertecknarna av uppropet pekar också på risken att transporter av för tidigt födda barn kommer att öka, för att de inte kan födas på Nya Karolinska. Hur ser du på det? 

— Vi jobbar intensivt med att transporterna av neontala barn ska minska eftersom det innebär stora risker. De transporterna ska bort. Därför bygger vi bland annat ut neonatalvården på Södersjukhuset, så att vi ska slippa transporter vid prematura födslar, säger Ella Bohlin. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.