Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/19-aring-erkanner-att-han-dodade-man-vid-bankomat-i-rissne/

STHLM

19-åring erkänner att han dödade man vid bankomat i Rissne

Efter lördagens knivmord på en 45-årig man vid en bankomat i Rissne gick polisen ut med bilder på en misstänkt man som nu har erkänt.
Efter lördagens knivmord på en 45-årig man vid en bankomat i Rissne gick polisen ut med bilder på en misstänkt man som nu har erkänt. Foto: Polisen

19-åringen var på rymmen från en rättspsykiatrisk klinik när han misstänks ha knivskurit en 45-årig man till döds.

Nu begär åklagaren den unge mannen häktad.

– Han har erkänt att han huggit honom. Men han har inte erkänt mord, säger åklagare Maria Hävermark.

Det var på lördagskvällen, strax efter klockan 20.30, som polisen fick flera samtal om att en man hittats knivskuren vid en bankomat i Rissne i Sundbyberg. Offret, en 45-årig man, avled senare på sjukhus och snart fattade polisen misstankar om att dådet kunde vara ett rån som urartat.

Expressen har talat med offrets flickvän som beskrivit hur han bara skulle ta ut pengar och hur hon sedan hittade honom blödande vid bankomaten. Det hela ska ha gått mycket snabbt.

Bilder från bankomatens övervakningskamera visade dådet och även den misstänkte gärningsmannen, en person iklädd munskydd och röda skor som lämnade platsen till fots. Efter att polisen gått ut med bilder på den misstänkte gärningsmannen kom många tips in och vid 20.45 på onsdagskvällen kunde en 19-årig man gripas och anhållas på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åklagaren Maria Hävermark berättar på torsdagseftermiddagen för DN att den misstänkte mannen delvis erkänner brott.

– Han har erkänt att han har huggit honom. Men han har inte erkänt mord, säger Maria Hävermark.

Efter torsdagens förhör tog Maria Hävermark beslutet att begära den misstänkte mannen häktad.

19-åringen är tidigare dömd för mordet på Enskede gårds gymnasium i december 2017, då en 17-årig afghansk pojke dödades med flera knivhugg. Den nu 19-årige mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård, men i mitten av december 2020 rymde han och har sedan dess varit efterlyst.

19-åringen försvaras av advokat Martin Persson som ger en kort kommentar om sin klient.

– Han erkänner att han har huggit målsäganden. Han förnekar dock mord eftersom det inte var hans avsikt att han skulle dö.

Den misstänkte 19-åringen ber också om ursäkt för gärningen, uppger hans advokat.

– Han vill framföra sin ursäkt till familjen, säger Martin Persson.

Polisen undersöker även om den misstänkte 19-åringen kan ha begått andra liknande brott. Vid 22.20 i måndags kväll kom larm om att en knivbeväpnad man synts i närheten av en bankomat vid Willys i centrala Sundbyberg. Händelsen rubriceras som försök till rån.

Ämnen i artikeln

Sundbyberg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt