Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

19-åring frikänns för granatattack

Den 19-årige man som i augusti förra året misstänks för att ha kastat en handgranat mot en polisbuss i Tumba frikänns från attacken.

Han döms dock till 3 år och två månaders fängelse för grovt rån och vapenbrott.

Åklagaren yrkade i sin slutpläderingen på åtta års fängelse för fyra mordförsök, grovt rån och grovt vapenbrott.

Men 19-åringen frikänns alltså från försök till mord på de fyra polismän som satt i den polisbuss mot vilken handgranaten kastades.

– Mycket talar för att jag kommer att överklaga domen i den del det handlar om granatattacken. Att rätten till exempel tillmäter 19-åringens egen historia när det gäller hanteringen av handgranaten betydelse anser jag är märkligt, säger kammaråklagare Stefan Creutz.

Enligt Södertörns tingsrätt finns det inga entydiga bevis för att det var 19-åringen som kastade handgranaten, även om hans DNA fanns på den grepe, en del av handgranaten, som påträffades.

Hans egen förklaring, att han hade tvingats av en äldre person att hålla i handgranaten tidigare under dagen, går enligt tingsrätten visserligen att ifrågasätta, men den är inte så orimlig att den kan lämnas utan avseende, resonerar rätten.

Åklagaren har åtminstone inte lyckats motbevisa att det skulle kunna ha varit så som 19-åringen påstått, fortsätter resonemanget.

Någon övrig bevisning värd namnet finns inte enligt Södertörns tingsrätt. Att en anonym tipsare pekat ut 19-åringen har lågt bevisvärde och att 19-åringen själv, i samband med ett gripande sagt till en polis att "det kommer smälla igen" och att han inte ville sätta sig i polisbilen vid gripandet eftersom "det kunde komma fler handgranater" uppfattar rätten inte heller som ett bevis för att det var just 19-åringen som kastade granaten.

19-åringen döms dock, tillsammans med ytterligare några män i samma ålder, för grovt rån och grovt vapen brott till 3 år och två månaders fängelse. Rånet begick den 11 oktober i Visättra och ett skott avlossades i samband med brottet.

Granatattacken skedde natten mellan den 20 och 21 augusti i år i Storvreten, Tumba mot en polisbuss som stod parkerad.

– Att ingen dog var bara en slump, menade vice chefsåklagare Stefan Creutz när rättegången inleddes.

Händelsen fick stor uppmärksamhet.

– Den var ett angrepp mot hela vår rättsstat, vår demokrati, menade till exempel Ulla Bella af Klerker, polismännens målsägarbiträde, under slutpläderingarna.

Den friande domen innebär att de fyra poliserna som satt i bussen inte får något skadestånd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.