Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/19-aring-som-misstanks-for-bankomatmord-haktas/

STHLM

19-åring som misstänks för bankomatmord häktas

Bilder från bankomatens övervakningskamera visar den misstänkte 19-åringen.
Bilder från bankomatens övervakningskamera visar den misstänkte 19-åringen. Foto: Polisen

Den 19-åring som misstänks för knivmordet på en 45-årig man vid en bankomat i Rissne i helgen häktas. 19-åringen, som på sannolika skäl är misstänkt för mord, erkänner gärningen delvis.

– Han erkänner en grov misshandel och grovt vållande till annans död, säger 19-åringens advokat Martin Persson.

När 19-åringen förs in i sal 1 i Solna tingsrätt på fredagsmorgonen är han iklädd de typiska gröna fångkläderna. Han är samlad och ger ett lugnt intryck.

En av hans kriminalvårdare låser upp handfängslet innan åklagare Maria Hävermark redogör för sin inställning – att 19-åringen bedöms ha mördat 45-åringen i Rissne och att han därför bör häktas.

19-åringen ska nu genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

– Min klient har erkänt gärningen, även om han kanske inte hade behövt erkänna gärningen. Men har valt att göra det frivilligt, säger 19-åringens advokat Martin Persson.

Vad är det som 19-åringen har erkänt?

– Han erkänner att han har huggit, men han har inte erkänt att han har haft för avsikt att ta livet av någon. Han erkänner en grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Har din klient sagt något om varför han har gjort detta?

– Jag får inte kommentera något förutom det jag nu har sagt, säger Martin Persson som i torsdags berättade att hans klient vill be om ursäkt för gärningen.

– Han vill framföra sin ursäkt till familjen.

Åklagare Maria Hävermark säger efter fredagsmorgonens häktningsförhandling att 19-åringen erkänner gärningen, men inte rubriceringen som alltså är mord.

Har 19-åringen gett någon förklaring till händelsen?

– Det har han. Han har berättat ganska mycket om den här händelsen, men det är inget jag kan säga något om i det här läget, säger Maria Hävermark.

Det finns uppgifter om att 19-åringen vid det misstänkta mordet ska ha återkommit och huggit 45-åringen igen?

– Nej, det är inget jag kan kommentera.

Misstänks 19-åringen för fler brott?

– Vi tittar på om det finns andra händelser. Men han är inte delgiven misstanke för några fler brott. Det är så pass tidigt i utredningen så än så länge vill jag inte säga så mycket mer, säger Maria Hävermark.

Åtal i ärendet ska vara väckt senast den 22 januari.

Det var i lördags, strax efter klockan 20.30, som polisen larmade om att en man hittats knivskuren vid en bankomat i Rissne i Sundbyberg. Offret, en 45-årig man, avled något senare på sjukhus. Då händelsen inträffat vid en bankomat fattade polisen snart misstankar om att dådet kunde vara ett rån som urartat.

Bilder från bankomatens övervakningskamera visade knivdådet och även en misstänkt gärningsman, en person iklädd munskydd och röda skor som lämnade platsen till fots. Efter att polisen gått ut med bilder på den misstänkte mannen kom många tips in och vid 20.45 på onsdagskvällen kunde en 19-årig man gripas och anhållas på sannolika skäl misstänkt för mord.

Efter torsdagens förhör tog åklagare Maria Hävermark beslutet att begära 19-åringen häktad.

Den i dag 19-årige mannen är tidigare dömd för mordet på Ensked gårds gymnasium 2017.
Den i dag 19-årige mannen är tidigare dömd för mordet på Ensked gårds gymnasium 2017. Foto: Alexander Mahmoud

Den unge mannen är tidigare dömd för mordet på Enskede gårds gymnasium i december 2017, då en 17-årig afghansk pojke dödades med flera knivhugg. Mannen, som nu alltså är 19 år, dömdes till rättspsykiatrisk vård, men i mitten av december 2020 rymde han och har sedan dess varit efterlyst.

Ämnen i artikeln

Sundbyberg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt