Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/19-aring-var-pa-rymmen-fran-rattspsykiatrin-utredning-inledd/

STHLM

19-åring var på rymmen från rättspsykiatrin – utredning inledd

Den 19-åring som på fredagen häktades misstänkt för knivmordet på en 45-årig man i helgen rymde i december från en rättspsykiatrisk avdelning i Huddinge.
Den 19-åring som på fredagen häktades misstänkt för knivmordet på en 45-årig man i helgen rymde i december från en rättspsykiatrisk avdelning i Huddinge. Foto: Jessica Gow/TT

En 19-årig man har häktats misstänkt för mordet på en 45-årig flerbarnspappa i Rissne förra helgen. Vid tillfället var den misstänkte på rymmen från en rättspsykiatrisk klinik.

Nu berättar chefsöverläkaren Ola Broström att det har inletts en utredning angående händelsen.

På fredagseftermiddagen häktades den 19-åring som misstänks för knivmordet vid en bankomat i Rissne förra lördagen. Enligt polisen hade då en 45-årig man hittats knivskuren och man misstänkte snart att det var ett rån som hade urartat. Den 45-årige flerbarnspappan dog senare av sina skador.

19-åringen misstänks nu för mord och under fredagens häktningsförhandling erkände mannen gärningen, men han förnekar samtidigt att han hade avsikten att mörda 45-åringen, enligt åklagaren Maria Hävermark.

Den 19-årige mannen är tidigare dömd för mord. I december 2017 knivhögg han en 17-årig afghansk pojke till döds på Enskede gårds gymnasium, och han dömdes senare till rättspsykiatrisk vård för denna händelse. I december förra året lyckades 19-åringen fly från sina vårdare under en utevistelse, berättar Ola Broström, chefsöverläkare vid den aktuella kliniken i Huddinge, för DN.

– Han var ute på en ledsagad utevistelse och avvek i samband med det.

Ola Broström säger att han inte kan uttala sig i detalj om den specifika händelsen, men att vården på kliniken generellt sett handlar om att återanpassa de intagna till ett liv i samhället.

– Vårt uppdrag inom rättspsyk är att återanpassa allvarligt psykiskt störda lagöverträdare till samhället. Sådana här utevistelser som i det här fallet är en del i processen i att återanpassa dem i samhället. Det är en tidig del i den här processen. I ett senare skede i processen kanske man får vistas ensam. Men jag får inte uttala mig specifikt om den här patienten, säger Ola Broström.

Den nu mordmisstänkte 19-åringen fångades på bild av övervakningskameror i samband med knivdådet i Rissne i helgen.
Den nu mordmisstänkte 19-åringen fångades på bild av övervakningskameror i samband med knivdådet i Rissne i helgen. Foto: Polisen

Han betonar att processen ser olika ut för olika patienter och att det därför inte generellt går att uttala sig om hur lång tid återanpassningsprocessen brukar ta.

– Processen ser väldigt olika ut. Men sedan är det samtidigt väldigt ovanligt att patienter aldrig någonsin kan skrivas ut.

Ola Broström lyfter också fram att rättspsykiatrin skiljer sig från fängelser på så vis att vistelsen inte är tidsbestämd.

– Skillnaden mot fängelser i det avseendet är att vi gör en riskbedömning för när patienterna kan skrivas ut, säger han.

Hur ser säkerhetsåtgärderna ut vid utevistelser som när 19-åringen lyckades rymma?

– Vi har krav på personalen som ska följa med på den här typen av utevistelser. Det är inte samma sak som att vårda patienterna inom sjukhusets väggar. Vi har specialutbildning för den här personalen. En sån här utevistelse planeras väldigt ingående i olika steg, säger Ola Broström.

Han berättar att alla aspekter planeras i detalj. Det handlar exempelvis om vilka som ska följa med och vart man ska gå.

– Det är inte så att man tar en söndagspromenad och går dit näsan pekar. Det här handlar om en behandlingsåtgärd och inte allmänt tidsfördriv, säger Ola Broström.

Vid denna typ av utevistelser är det alltid flera personer som övervakar patienten, och denna personal är också specialutbildad för ändamålet.

Kan man slå fast om det är något fel som har begåtts i ärendet?

– Det vet jag inte. Den utredningen pågår just nu. Utredningen kommer att ge svar på om det har begåtts något misstag i hela den här processen. Det är en ganska omfattande utredning där man pratar med alla personer som har med saken att göra.

Ola Broström tar händelsen på största allvar och berättar att personalen har skakats av det inträffade.

– Det är en förskräcklig händelse som har berört oss mycket på kliniken, naturligtvis. Alla är inblandade på ett eller annat sätt i såna här beslut. Det berör ju alla. Man tänker ju i första hand på de drabbades familjer.

Ämnen i artikeln

Huddinge
Sundbyberg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt