Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

19-åring var psykisk störd vid ”joggingmordet”

Tonåringen som erkänt att han dödade en slumpmässigt utvald kvinna i ett motionsspår i somras lider av en allvarlig psykisk störning, enligt ett nytt yttrande.

Att en så ung person slumpmässigt väljer ut och dödar en för honom helt okänd person är extremt ovanligt. Men i den första rättspsykiatriska undersökningen kom man fram till att 19-åringen inte var allvarligt psykiskt störd i lagens mening.

Nu har Socialstyrelsens rättsliga råd kommit fram till motsatsen, vilket innebär att 19-åringen kan dömas till rättspsykiatrisk vård.

I det yttrande som rådet lämnat till Attunda tingsrätt står att 19-åringen inte bara var allvarligt psykiskt störd vid brottstillfället den 5 augusti utan också att störningen kvarstår. Det handlar bland annat om återkommande psykosliknande episoder samt en impulskontrollstörning.

I polisförhören pratade 19-åringen själv om sina impulser.

– Den här impulsen som du berättar om, som du fick när du såg henne. Vad var det för impuls? Vad tänkte du då när du såg henne första gången, frågar förhörsledaren om det som hände i motionsspåret i Runby i Upplands Väsby.

– Döda, svarar 19-åringen.

Vid ett annat tillfälle beskriver han det som att det blixtrade till i huvudet.

Dagen för dödandet hade 19-åringen bråkat med en närstående. Han har berättat att han brukar bli lugnare av att gå och att han därför befann sig vid motionsspåret. När en för honom helt okänd 21-årig kvinna sprang förbi attackerade han henne och ströp henne till döds.

Förutom mord är 19-åringen åtalad för våldtäktsförsök samt för brott mot griftefrid på grund av det han utsatte den döda kroppen för. Själv har han sagt att han inte försökt att våldta kvinnan. När det gäller brottsrubriceringen mord han 19-åringens försvarare, Sofia Björksten, sagt att han erkänner dråp.

– Vilket ju är en annan grad av uppsåtligt dödande.

Förhandlingarna i tingsrätten hölls bakom stängda dörrar i december. Datum för dom är ännu inte bestämt, men huvudförhandlingen återupptas den 17 februari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.