Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 22:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/20-aring-domd-till-fangelse-efter-dodlig-biljakt/

STHLM

20-åring dömd till fängelse efter dödlig biljakt

Den nu dömde 20-åringen har tidigare dömts för ett stort antal bilstölder. På en bild hämtad från polisens förundersökning tankar han en stulen Ferrari.
Den nu dömde 20-åringen har tidigare dömts för ett stort antal bilstölder. På en bild hämtad från polisens förundersökning tankar han en stulen Ferrari. Foto: Polisen

I januari flydde 20-åringen från polisen i en stulen Audi och orsakade en persons död när han kraschade in i ett annat fordon i 180 kilometer i timmen.

Nu döms mannen – som tidigare har misstänkts för över 200 brott – till drygt tre års fängelse.

Några minuter efter midnatt accelererade 20-åringen våldsamt längs Örbyleden i södra Stockholm. Anledningen var att han ville undkomma de poliser som skulle kontrollera honom.

Kort därefter körde den unge mannen i hög hastighet mot rött rakt genom en korsning vid Bandhagen och kolliderade med ett annat fordon. En man i 50-årsåldern dog vid kraschen.

Nu döms den 20-årige mannen till tre år och tre månaders fängelse för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. Sedan tidigare har mannen blivit villkorligt frigiven för ett rån. Det återstående straffet för detta brott läggs därför till det nu utdömda fängelsestraffet – vilket leder till ett totalt fängelsestraff på fyra år och en månad.

– Tingsrätten har vid bedömningen av fängelsestraffets längd beaktat brottens allvar, den tilltalades ungdom och att han återfallit i brott, säger rådmannen Kai Koskela i ett pressmeddelande.

20-åringen ska också betala totalt närmare 900.000 kronor i skadestånd till de drabbade. Södertörns tingsrätt beskriver i sin dom hur 20-åringen har varit i det närmaste ”helt likgiltig för andra människors liv genom sitt agerande att framföra en personbil i närmare 200 kilometer i timmen mot rött ljus i en trafikfarlig fyrvägskorsning”. 

Den aktuella sträckan är en 70-väg.

Med hänvisning till att den nu dömde mannen ännu inte har fyllt 21 år reduceras dock hans straff och ”straffmätningsvärdet” bedöms därför vara tre år.

Dödskraschen inträffade på Örbyleden i södra Stockholm.
Dödskraschen inträffade på Örbyleden i södra Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

I förhör med polisen har 20-åringen tidigare sagt att inte har hade någon närmare koll på hur snabbt han körde:

– Jag vet inte hur fort det har gått exakt. 

Vid kraschen ska Audin som den unge mannen körde ha flugit cirka två meter upp i luften och landat vid sidan av vägen på den motsatta körbanan. I bilen som blev påkörd satt, förutom mannen i 50-årsåldern som dog av sina skador, även två andra personer. Även dessa två skadades vid olyckan. 

Av utredningen framgår att 20-åringen har en lång rad begångna brott bakom sig. Han har varit känd hos polisen under flera år och började begå brott redan som ung tonåring. Enligt förundersökningsledaren Tobias Becker har mannen varit misstänkt för minst 200 brott

Flera av brotten handlar om stölder av lyxbilar – och vid flera tillfällen har han försökt fly från polisen genom att framföra fordonen i mycket höga hastigheter.

– Han får säkert en kick av polisjakterna. Och det är säkert lite av hans image. Han har väl gjort sig ett namn i den här världen med kriminella. Det verkar som att han alltid har haft ett intresse för bilar och hastigheter, har Tobias Becker sagt tidigare till DN.

Av domen framgår också att mannen har återfallit i brottslighet direkt efter att han har avtjänat tidigare utdömda straff, och att hans brottslighet närmast är att betrakta som ”vanemässig”. 

”Brotten har också begåtts nästan direkt efter att han lagförts i domstol, eller mycket snart efter att han avtjänat en frihetsberövade påföljd”, heter det i domen. 

20-åringen har erkänt gärningarna som han nu döms för.