Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/2000-bostader-ska-vaxa-fram-i-ny-stadsdel/

STHLM

2.000 bostäder ska växa fram i ny stadsdel

Ett fotomontage över programförslaget sett från öster med Annedal och Solvalla koloniområde i förgrunden. Foto: Lennart Johansson/Stadsbyggnadskontoret

Solvallastaden är namnet på den nya stadsdel som ska växa fram precis intill travbanan och Solvallaskogen i västra Stockholm. Minst 2.000 nya bostäder ska byggas med planerad inflyttning 2026. 

– Det blir en levande stadsdel med skola, butiker och annan service, en ny stad i staden, säger Joakim Larsson (M) stadsbyggnadsborgarråd.

Rätta artikel

På stadsbyggnadsnämndens möte under torsdagen togs första steget mot den nya stadsdelen. Projektet startade redan 2012, men under mötet fattades beslut om en startpromemoria där det förutom bostäder även ingår planer på nya kollektivtrafikförbindelser och en ny entré till Solvalla arena. 

– Det blir en helt ny stadsdel som växer fram vilket är väldigt spännande att se. För 20 år sedan började man prata om Annedal på andra sidan vägen som nu står klart, och nu tar det här vid. Till en början räknar vi med 2.000 bostäder, men det kan bli fler. säger Joakim Larsson. 

Han berättar att man eftersträvar en varierad stadsdel, både vad gäller byggnadernas form och färg men det ska också byggas såväl hyres- som bostadsrätter. På bottenvåningarna vill man se butiker och annan service. Det finns även planer på att bygga en ny skola.

Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd. Foto: Beatrice Lundborg

– Vi vill ha en stadsmiljö som skapar trygghet dygnet runt där det är liv och rörelse både under dagstid och under kvällstid. Det saknas ofta i de områden som byggdes enbart för bostäder, fortsätter Joakim Larsson.

Han framhåller att ambitionen är att Solvallastaden ska bli en attraktiv plats för företag och att det ska finnas goda möjligheter för en aktiv livsstil.

– Det ska finnas allt som behövs för en stadsdel i den här storleken, skola, idrottshallar och friluftsliv. 

Vad finns det för utmaningar? 

– Buller från motorvägen kan bli ett problem, så därför måste vi se till att bygga den typ av bostäder och kontor som klarar bullernivån. Vi kommer följa det under projektets gång och se om det finns vissa partier som behöver skärmas av, säger Joakim Larsson.

Visionsbild över det framtida arenatorget vid Solvalla. Foto: Tengbom

Han konstaterar även att konjunkturläge och rådande bostadsmarknad medför utmaningar.  

– Men vi måste göra det vi kan för att hålla trycket uppe oavsett konjekturläge och få fram nya planer för bostadsbyggande. Parallellt med Solvallastaden håller vi på med flera andra bostadsprojekt som gör att vi kan nå upp till målet med 10.000 nya bostäder per år.

Läs mer: Klar majoritet av MP:s väljare emot ombildningar 

Läs mer: Experter: Så blir bostadsmarknaden 2019 

Läs mer: Blågröna regionstyret bjuder in till bostadssamtal