Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 06:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/21-aring-haktad-for-mord-pa-fest-i-hyrt-radhus/

STHLM

21-åring häktad för mord på fest i hyrt radhus

Först nio månader efter att en 19-åring knivmördades under en fest i ett radhus i Täby kom svaret på en dna-träff som polisen säkrat på platsen. Nu har en 21-åring häktats, på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Klart det sticker i ögonen att det tagit sådan tid, säger kammaråklagare Henrik Stiernblad 

Det var den 5 januari i år som sju unga kvinnor arrangerade en 18-årsfest i ett radhus i Skarpäng, Täby.

Huset hade de hyrt via Airbnb – enbart i syfte att ha festen där.

Men det kom betydligt fler till radhuset än de som var inbjudna. Några av dem tillhörde olika kriminella grupperingar i Stockholm. Situationen spårade ur och en 19-årig man från södra Stockholm knivhöggs så allvarligt att han avled.

Den 21-åring som nu, nio månader efter mordet, häktats är den tredje person som frihetsberövats misstänkt för mordet. 

Bara tio dagar efter mordet häktades en 16-åring, som tidigare dömts för att ha agerat knarkkurir i en omfattande narkotikahärva. 16-åringen släpptes dock efter en vecka. Då häktades istället en 18-åring, skäligen misstänkt för mordet. Även 18-åringen försattes på fri fot i brist på bevis. Misstankarna mot dem kvarstår dock.

Sedan dess har 65 personer hörts som vittnen i den omfattande utredningen där de tekniska undersökningarna av platsen också genererade en hel del spår. Först i början av september fick man besked om en, möjligen avgörande, dna-träff. Dna:t ska ha säkrats ”på ett intressant föremål på en avgörande plats”, enligt kammaråklagare Henrik Stiernblad.

– Det är klart det sticker i ögonen att det tagit så lång tid. Jag kan inte svara på varför, men det är en stor utredning, säger Henrik Stiernblad.

Utredningen har nu tagit ny fart. En lång rad vittnen ska höras igen. Det finns i nuläget ingen klarlagd motivbild. Skadorna på den avlidne tyder dock på att det knivvåld som riktades mot offret var uppsåtligt.

– Men orsaken till den konflikt som uppstod kan lika gärna vara ett mindre tjafs, säger Henrik Stiernblad.

Den nu häktade 21-åringen är, liksom de övriga två tonåringar som fortfarande är misstänkta i utredningen, sedan tidigare känd av polisen. Han är dömd för bland annat narkotikabrott, misshandel och olaga hot.