Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 04:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/24-timmar-pa-kontrasternas-torg/

STHLM

24 timmar på kontrasternas torg

Bild 1 av 19 04.00Dagen gryr. I juni går solen upp runt klockan halv fyra i huvudstaden. Under småtimmarna är aktiviteten låg. Städfordon passerar på avstånd.
Bild 2 av 19 04.30T-banan öppnar. Dörrarna till tunnelbanan har varit låsta under natten, nu öppnas de igen av de väktare som är först på plats. Första tåget härifrån går klockan 05.01 mot Östermalmstorg.
Bild 3 av 19 05.20Städning. Varje morgon pågår ett rigoröst städarbete på torget: Marken sopas, trapporna spolas och skräp plockas upp. Även fiskmåsarna får ibland hjälpa till.
Bild 4 av 19 04.57Nattgäst. En hemlös kvinna sover utanför ett av de stora varuhusen.
Bild 5 av 19 06.00Spår efter natten. En svag doft av avföring och öl kan anas i lokalerna. Det har varit en hård natt. Tina Alén har städat runt spärrarna i tre år, och säger att hon aldrig kan veta vad hon möts av på morgonen. ”Det kan vara tomma spritflaskor, mat och spyor. Vi försöker städa så bra vi kan, men vi kan inte vara här hela tiden. Vi får å andra sidan ofta beröm för renhållningen.”
Bild 6 av 19 06.30Morgonmotionärer. Tre gånger i veckan under fem års tid har vännerna Anna Gunnarsson (till vänster) och Anna Nyberg motionerat längs Drottninggatan och Sergels torg. ”Vi brukar säga att när vi springer förbi vaknar Stockholm. Det brukar vara jättelugnt här på morgonen, mest bara andra joggare. Vi gillar verkligen vår slinga”, säger Anna Gunnarsson. ”Och när de sätter upp juldekorationerna får vi Sveriges finaste elljusspår”, tillägger Anna Nyberg.
Bild 7 av 19 06.54Avskilt hörn. Hallen till T-centralen har på senare år byggts om för att öka överskådligheten. Bland annat har pelarna rundats och hörnen försvunnit. Med undantag för hörnet vid rulltrappan som blivit ett populärt ställe att sitta på.
Bild 8 av 19 10.05Titta på torget. Nästan varje dag går guidade turer för turister över torget.
Bild 9 av 19 10.45Dans. Oppa Gagnam style! Lynn Palm (till vänster) och hennes kompisar på Plusgymnasiet i Liljeholmen har fått i uppgift att på torget dansa till den populära poplåten. Utför de tillräckligt många uppdrag i samma anda skulle de få äran att springa ut först på studenten.
Bild 10 av 19 11.50Vilse i stan. Adhemar Filho är från Luxemburg och aningen vilse i Stockholm. Han ska möta sin vän vid Nobelmuseet men har hamnat på villovägar. Beskrivningen att Sergels torg skulle vara en tråkig och karg plats i Stockholm kan han inte förstå. ”Det är alltid så med sådant man har tätt inpå sig. Det handlar om perspektiv, det som är hemma glömmer man bort. Jag tycker det är en häftig plats.”
Bild 11 av 19 12.26Åsiktstorget. Turister demonstrerar på Plattan. De åker tillbaka till Turkiet om två veckor.
Bild 12 av 19 12.38Linnéa Ahlmark, 16, och Sandra Nilsson, 16, njuter i solen. De kom från Sundsvall till Stockholm med sin klass i går och har varit på Gröna Lund och shoppat. De gillar Sergels torg. ”Det är mysigt och man kan hänga här en sommardag”, säger Sandra.
Bild 13 av 19 13.09Hjälpa andra. Torbjörn Björk har begått brott, suttit inne och varit fast i ett narkotikamissbruk. Men för 15 år sedan fann han Jesus. Nu hjälper han S:ta Clara kyrka att dagligen dela ut kaffe och mackor till behövande i närheten av torget. ”Nu vill jag bara vara till hjälp för andra människor, jag vill vara ett stöd för dem som gått ned sig”, säger han.
Bild 14 av 19 18.00Förväntan. Miski Mohamed och Hani Junni piffar till sig inför kvällens äventyr. Hani bor i Örebro men hälsar i helgen på sin vän Miski. De ska snart möta fler vänner på ett fik. På vägen stannar de till på en av hamburgerkedjorna på Plattan för att bättra på sminket.
Bild 15 av 19 19.30Mötespunkten Sergel. Som riktmärke är plattan populärt. Nästan oavsett tid på dygnet samlas här ett stort antal människor bara för att vänta. Två av dessa är Chris Banning och Francesca Moschinj. De ska träffa en vän och passar på att äta. ”Det är ett bra träffställe, men inte så mycket mer än så. Det är ju tyvärr inte så vackert här”, säger Chris Banning.
Bild 16 av 19 21.00Ny färg varje halvår. Färgen på pelarna har länge vållat diskussioner mellan polis, handlare och Stockholms stad. Röster har höjts för en ommålning i ljusare färger, och 2011 fick en av pelarna en ny färg på prov. Sedan dess har den ensam fått ett nytt utseende varje halvår.
Bild 17 av 19 23.00Brottsplats. Krister Olofsson (bilden) och kollegan Johan Thulin, tillbringar mycket tid på torget. ”Läget är katastrofdåligt. På den här platsen sker det flest brott i hela Sverige och det blir inte bättre med tiden, det är så djupt rotat. Åker vi härifrån under bara några minuter är narkotikaförsäljningen i gång igen, och ibland hjälper det inte ens att vi är här. Jag har varit med om att personer stuckit kniven i varandra när vi stått bara tio meter därifrån”, säger Johan Thulin, polisinspektör.Krister Olofsson håller med: ”Brott begås här hela tiden. Desto fler poliser som kastas in, desto fler brott upptäcks. Då ser det ut som att brotten blir fler trots ökad polisbevakning. Det kan vara svårt att motivera”, säger han.
Bild 18 av 19 23.19Nattljus. ”Kristallvertikalaccent”, även kallad glasobelisken, lyser upp rondellen. Obelisken stod klar redan 1974 men belysningen installerades först 1993. Tanken med den 37 meter höga skulpturen av Edvin Öhrström var att det även skulle rinna vatten längs dess kanter. Tyvärr gick detta inte att genomföra av byggtekniska skäl.
Bild 19 av 19 23.32På väg i Stockholmsnatten. Solen har gått ned över Stockholm. På Plattan pågår knarkhandeln, men de flesta som befinner sig här är bara på väg. Kanske på väg till nästa krog. Kanske på väg hem.

Sergels torg är svart och vitt, slitet, omstritt – och beryktat för sin knarkhandel. Men också en naturlig plats att träffas på, att demonstrera, att äta glass eller att fira hemkomna idrottshjältar. DN:s Marcus Lindström och Anna-Lena Wejderman tillbringade sammanlagt 24 timmar på torget. Här är deras dygn.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in