Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/25-afghaner-tvangsutvisades-fran-sverige-flera-hamtades-i-andra-lander/

STHLM

25 afghaner tvångsutvisades från Sverige – flera hämtades i andra länder

Tidigare i veckan samlades ett tiotal personer för att protestera mot utvinningarna. Foto: Lotta Härdelin

25 afghaner tvångsutvisades till Kabul på tisdagen. Ytterligare 19 afghaner hämtades i två europeiska länder av det chartrade planet. 

– Det var en europeisk återvändandeinsats, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen

Under tisdagskvällen tvångsutvisades 25 afghanska män, som fått avslag på sina asylansökningar, till Kabul i Afghanistan. Under färden till Kabul mellanlandade det chartrade planet i två europeiska länder och hämtade ytterligare 19 afghaner med utvisningsbeslut. Vilka europeiska länder det var vill inte gränspolisen säga. 

– Det var en europeisk återvändandeinsats och denna gång var det Sverige som organiserade den, säger Patrik Engström. 

Läs mer: Protester i Märsta mot utvisning till Kabul 

Det är genom den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, Frontex, som dessa återvändarinsatser betalas och samordnas. Det är alltså flera europeiska länder som använder samma plan och i det här fallet var det Sverige som organiserade hela insatsen. 

Enligt Engström gick flygresan lugnt till. I Kabul togs de utvisade emot av den afghanska gränspolisen och av återvändarministeriet. 

– Vi har föranmält vilka personer som kommer att komma tillbaka. Det här kom inte som en överraskning, säger Patrik Engström. 

Är 25 personer många eller ett normalt antal? 

– Det beror på. Vi gör det här flera gånger om året, att vi chartrar flyg och då flyger vi med flera åt gången. Sist vi flög med ett chartrat flyg i våras (läs den 12 mars) var det också 25 stycken, säger Patrik Engström och tillägger: 

– Vi brukar få med mellan 15–25 personer per gång i chartrade plan. 

Maxantalet är dock 50 personer, enligt Engström. 

– Det är när vi flyger med våra egna chartrade plan. Då skulle vi kunna flyga hem 50 personer, men det har vi inte gjort hittills till Afghanistan, säger han. 

Läs mer: Barnen och pappan utvisas till Afghanistan – mamman kvar