Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/25-aring-atalad-for-attacken-mot-vlad/

STHLM

25-åring åtalad för attacken mot Vlad

Ett par dagar efter den brutala misshandeln berättade Vlad om attacken i DN. Polisen misstänkte då att det fanns ett hatbrottsmotiv. Men detta gick inte att leda i bevis. Foto: Jonas Lindkvist

Förra året attackerades Vlad, 22, och en av hans vänner på öppen gata i Stockholm. Nu har en 25-årig man från Söderort åtalats för den grova misshandeln. Men det gick inte att leda i bevis att motivet var hat.

– Det är ofta svårt att bevisa. Här lyckades vi inte i den delen, säger Jonas Jonzon, utredare vid polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.

Ulrika By
Rätta artikel

Skrek gärningsmannen ”jävla invandrare” innan han slog Vlad med en fjäderbatong rakt i huvudet? Eller skrek han bara ”försökte du stjäla min jacka, din jävel?”, som ett annat vittne tyckte att han hörde. Uppgifterna går isär. Den 25-årige man som nu åtalas för överfallet förnekar att han ens var på plats när Vlad misshandlades med batongen och hans vän fick ett knytnävsslag i ansiktet.

– Det är otroligt svårt att leda vilket misstänkt hatbrott som helst i bevis. Här lyckades vi inte i den delen, konstaterar Jonas Jonzon, utredare på polisens demokrati- och hatbrottsgrupp som utredde den anmälan som Vlad och hans vän gjorde samma natt som de attackerades i korsningen Sveavägen-Adolf Fredriks kyrkogata i oktober förra året.

Polis och åklagare anser dock att bevisningen räcker för att åtala 25-åringen för grov misshandel, misshandel och ringa vapenbrott. Batongen han ska ha använt har inte hittats – men vid en husrannsakan hittade man en ask med 50 skarpladdade patroner hemma hos mannen.

Vlad och hans sällskap attackerades bakifrån när de var på väg hem efter en kareokekväll på en pub på Sveavägen i centrala Stockholm. Ett par kvarter från puben mötte de en vit skåpbil som först körde förbi dem, sedan stannade bakom dem. De hörde hur någon skrek. Vlad vände sig om och undrade vad som hände. Då small det.

Mannen slog honom rakt i huvudet med en batong av metall. Hans vän fick ett knytnävsslag rakt i ansiktet.

– Jag tyckte han skrek ”jävla invandrare, prata svenska”, berättade Vlad för DN efter den chockartade händelsen.

Batongen i metall träffade Vlad i vänstra delen av pannan. Bilden är tagen på sjukhuset. Foto: Privat

Men en person i sällskapet tror att han skrek ”varför försökte du sno min jävla jacka”. Enligt Vlad var situationen väldigt rörig.

Några i sällskapet hade sinnesnärvaro nog att ta en bild på den vita skåpbil som gärningsmannen klev in i och som strax därefter körde iväg.

Nu visar dock utredningen att det strax innan de lämnade krogen uppstått en diskussion om en jacka inne på krogen – och att den nu åtalade mannen var där.

På övervakningsbilder från krogen kan man se hur den åtalade diskuterar med en av Vlads vänner i baren. En tjej i sällskapet hade då av misstag satt sig på 25-åringens jacka som låg på en stol. 25-åringen uppfattade dock detta som att tjejen, eller någon annan, försökte stjäla den. Han fick tillbaka sin jacka utan diskussion.

En kvart senare stängde puben och Vlad och hans kompisar gick ut på Sveavägen. 

– Jag såg aldrig ens mannen inne på puben, när han slog mig i huvudet var det helt oprovocerat. Jag var aldrig involverad i någon diskussion om en jacka, konstaterar Vlad i dag.

Han är glad att 25-åringen åtalats för misshandeln – även om man inte lyckades bevisa att det handlade om ett hatbrott.

Mannen som nu åtalats är tidigare dömd för en rad brott. Han åtalades senast i fredags för en annan grov misshandel, medhjälp till grov misshandel och olaga frihetsberövande. I det fallet ska 25-åringen enligt åklagaren ha hållit en man inlåst i en lägenhet i Bandhagen. Offret misshandlades under två timmars tid. Som tillhyggen användes en stekpanna, en kniv och ett skärp.

Rättegången om ärendet hålls i slutet av maj.