Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 22:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/25-barnmorskor-star-fast-vid-uppsagningar-blir-en-tuff-var/

STHLM

25 barnmorskor står fast vid uppsägningar: ”Blir en tuff vår”

25 barnmorskor på Danderyds sjukhus står fast vid sina uppsägningar.
25 barnmorskor på Danderyds sjukhus står fast vid sina uppsägningar. Foto: Christine Olsson/TT

Knappt hälften av de 52 barnmorskor som i höstas sade upp sig från Danderyds sjukhus lämnar sina jobb.

På sjukhuset pågår nu ett intensivt arbete för att hantera barnmorsketappet – som också kommer att påverka Stockholms förlossningsvård i stort.

– Det kommer att bli en tuff vår och sommar. Men det finns också en nybyggaranda, säger barnmorskan Jeanette Winberg.

Efter en turbulent höst har det varit relativt tyst om förlossningsvården i Stockholm den senaste månaden. På Danderyds sjukhus, där 52 barnmorskor sade upp sig i protest mot vad man menade var en ohållbar arbetsmiljö, är situationen fortfarande pressad.

Trettonhelgen var vårdmässigt tung och precis som stora delar av sjukvården i Stockholms län brottas Danderyd med en sjukdomsdrabbad personal.

– Vissa arbetspass är det ett extremt högt tryck och tuff arbetsbelastning. Vi har en svår bemanningssituation både på grund av att våra kollegor slutar men också för att många är sjuka, säger Jeanette Winberg.

I nästan 15 år arbetade hon som sjuksköterska innan hon i januari 2021 började på Danderyds förlossning – då som vidareutbildad barnmorska. Inte ens ett år därefter valde över 50 av hennes kollegor att säga upp sig.

Det gjorde inledningsvis även Jeanette Winberg men en vecka senare drog hon tillbaka sin uppsägning och valde i stället att bli förtroendevald för Vårdförbundet för att kunna påverka inifrån.

”Besluten som regionen har tagit är såna som barnmorskor har drömt om väldigt länge. Att få vara med och förändra förlossningsvården är både inspirerande och taggande. Det är som en nybyggaranda”, säger barnmorskan Jeanette Winberg.
”Besluten som regionen har tagit är såna som barnmorskor har drömt om väldigt länge. Att få vara med och förändra förlossningsvården är både inspirerande och taggande. Det är som en nybyggaranda”, säger barnmorskan Jeanette Winberg. Foto: Privat

Något hon i dag inte ångrar.

– Arbetsmiljön är egentligen densamma som i höstas men skillnaden nu är att vi blir lyssnade på av politiker och att vi har sjukhusledningen med oss. Alla är på tårna och vi känner att vi gör det här tillsammans även om mycket behöver förbättras. Jag ser ljust på framtiden, säger Jeanette Winberg.

Sammantaget har 27 barnmorskor dragit tillbaka sina uppsägningar. Men 25 har stått fast vid dem, varav de flesta lämnar sjukhuset i slutet av januari, vilket kommer att påverka hur många födande kvinnor Danderyd kan ta emot. Enligt Maria Persson, verksamhetschef för kvinnosjukvård och förlossning på Danderyd, arbetas det nu med flera åtgärder för att hantera personaltappet och för att förbättra arbetsmiljön på längre sikt.

”Viktiga delar i vårt arbete är att omorganisera verksamheten och omfördela personalen för att kunna ta emot fler kvinnor till oss. Vi utvecklar och anpassar arbetssätten för att möta situationen. Vi samverkar också med de andra förlossningsklinikerna i regionen”, säger Maria Persson i en skriftlig kommentar.

I dagsläget är tre förlossningsrum stängda på grund av barnmorskebrist och innan bemanningsfrågan är löst kan det bli aktuellt att stänga ytterligare något rum, uppger Maria Persson.

Bland planerade åtgärder märks också att dela upp förlossningen i tre mindre förlossningsenheter med särskilda syften, att vid behov öka läkartätheten och att vårdnära servicepersonal ska avlasta vårdpersonalen med uppgifter som att hantera måltider och patientnära städning.

Under vintern har Danderyd lyckats rekrytera nio barnmorskor till förlossningen och 18 barnmorskor till eftervården som alla ska börja under våren.

Regionens förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe är positiv till att 27 barnmorskor på Danderyd valt att dra tillbaka sina uppsägningar. ”För mig är detta det bästa betyget man kan få och jag upplever att alla som valt att vara kvar tycker det ska bli rolig att vara med och utveckla vården”, säger hon.
Regionens förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe är positiv till att 27 barnmorskor på Danderyd valt att dra tillbaka sina uppsägningar. ”För mig är detta det bästa betyget man kan få och jag upplever att alla som valt att vara kvar tycker det ska bli rolig att vara med och utveckla vården”, säger hon. Foto: Anna Molander

Trots det återstår omkring 20 vakanser efter höstens uppsägningar. Sett över hela Region Stockholm behövs ett hundratal barnmorskor sammantaget rekryteras. Det uppskattar regionens förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe.

Hennes uppfattning är att förlossningsvården under rådande omständigheter står så bra rustad som den kan.

– Ja, för vi har vridit och vänt på allting som går. Sedan hade jag önskat att det fanns en enda åtgärd som löser allt men det gör det inte. Utan det är ett försiktigt skruvande vecka för vecka vecka på alla kliniker så att vi får tillräckligt med förlossningsplatser, säger Silverstolpe.

– Det kommer att behövas en del pusslande men vår absoluta bedömning är att vi kommer klara av läget som det ser ut nu, fortsätter hon.

Samtidigt har Nicole Silverstolpe förståelse för blivande mammor som känner en oro inför barnmorskornas pressade läge.

– Med tanke på hur mycket som har skrivits och alla protester har jag förståelse för det. Men jag var själv inne och jobbade på Danderyd på juldagen och det är en fantastiskt stark och engagerad personalgrupp. Min uppfattning är att det finns en positiv stämning där bland de som valt att vara kvar.

Regionens förlossningssamordnare säger att hon har förståelse för blivande mammor som känner en oro inför barnmorskornas pressade läge.
Regionens förlossningssamordnare säger att hon har förståelse för blivande mammor som känner en oro inför barnmorskornas pressade läge. Foto: Rebecka Uhlin

En av de som däremot inte har dragit tillbaka sin uppsägning är Soledad Alarcón Fernández. Hon har jobbat som barnmorska i snart 20 år, varav de senaste på Danderyds sjukhus.

– Ett av kraven som hade behövts uppfyllas för att jag hade kunnat tänka mig att stanna var förkortad arbetstid. Förutom att vi då hade fått en bättre arbetsbelastning hade sjukhuset kanske också kunnat locka till sig barnmorskor, säger hon.

– Cheferna har lyssnat på vad vi har sagt och tycker att vi är modiga och starka, men har det hänt något? Inte ett dugg. Vi har inte uppnått någonting för att förbättra arbetsmiljön som är väldigt akut.

I månadsskiftet gör Soledad Alarcón Fernández sitt sista pass på förlossningen.

– Det känns väldigt skönt med ett uppehåll från förlossningen just nu. Det bästa jag kan göra är att hålla mig borta.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt