Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 02:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/25-procent-av-inspekterade-restauranger-i-stockholm-har-fatt-anmarkningar/

STHLM

25 procent av inspekterade restauranger i Stockholm har fått anmärkningar

25 procent av inspekterade restauranger i Stockholm har fått anmärkningar.
25 procent av inspekterade restauranger i Stockholm har fått anmärkningar. Foto: Magnus Hallgren

25 procent av de nästan 500 restauranger som Stockholms stad inspekterat har fått anmärkningar kring åtgärder för att hindra smittspridning. På söndagen fattade Smittskydd Stockholm beslut om att stänga ytterligare en restaurang.

– Vi kommer att ha kontroller i stort sett varje dag, säger Kristine Fornander på miljöförvaltningen om den kommande långhelgen. 

Sedan påsken har Stockholms Stads livsmedelskontroll inspekterat hur väl restauranger i Stockholm följer Folkhälsomyndighetens anvisningar för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset. 

Hittills har 25 procent av restaurangerna som kontrollerats fått anmärkningar. Inspektörerna har kontrollerat snart 500 restauranger, berättar Kristine Fornander, presstalesperson på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

– Det här är ju en ny lagstiftning, men 75 procent av restaurangägarna har ju förstått och gjort åtgärder. Så flertalet följer ju och har tagit till sig föreskrifterna och gjort tillräckliga åtgärder - vad vi har sett. 

På söndagen fattade Smittskydd Stockholm beslut om att stänga ytterligare en restaurang i Stockholm. Det är Pub Anchor i Stockholm som tvingas stänga av smittskyddsskäl. 

Kristine Fornander berättar att inspektörer varit på plats vid två tillfällen och då bland annat noterat trängsel mellan sällskap och i lokalen. 

– Det har också varit otydligt hur man uppmanar kunderna att hålla avstånd på ett bra sätt. Och man noterade också att det var trångt i baren i början av kontrollen, säger hon. 

I ett pressmeddelande om beslutet säger Maria Rotzén-Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm: 

– Vi har konstaterat att det förekommit trängsel både i och utanför restaurangen och det innebär stora risker för smittspridning.

Pub Anchor blir den tionde restaurangen som får stänga - de nio restauranger som tidigare fått stänga har alla kunnat öppna igen efter att ha åtgärdat avvikelserna. 

Kristine Fornander säger att inspektionerna fortsätter. Nästa helg, som är en långhelg, kommer man att ha extra fokus på kontroller. 

– Om det är bra väder har folk tid att vara ute så vi kommer att ha kontroller i stort sett varje dag, säger hon. 

Hon säger att hon upplever att inspektörerna bli trevligt bemötta under sina inspektioner. 

– Jag har inte hört att vi har haft några direkta problem med att det har varit otrevligt. Men det är en atmosfär när man är ute på dagen, och en annan på kvällen.

Läs mer: Han kontrollerar Stockholms krogar: ”Ser vi trängsel är det allvarligt”