Den välkände och omtyckte tidningsförsäljaren Lars-Ola Arhusius hittades död under en säng på ett vandrarhem på Södermalm förra sommaren. En 28-årig man har tidigare medgett att han höll för Lars-Olas mun och näsa för att få honom att ”hålla käften”. Nu döms mannen till 14 års fängelse för mord.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 13:18
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/28-arig-man-doms-till-14-ars-fangelse-for-mordet-pa-hemlose-lars-ola/
28-årig man döms till 14 års fängelse för mordet på hemlöse Lars-Ola

En 28-årig litauisk medborgare döms för det uppmärksammade mordet på tidningsförsäljaren Lars-Ola Arhusius. Stockholms tingsrätt bedömer att 28-åringen höll för mun och näsa på 76-åringen och har varit likgiltig inför ”den avsevärda risken” att det skulle leda till mannens död. Han döms därför till 14 års fängelse och utvisning för mord.
Kammaråklagare Johan Kjellsson berättar att han är nöjd med den ”välskrivna” domen. Samtidigt öppnar han för att överklaga beslutet om påföljd.
– När det gäller påföljden så bestäms den ju till 14 år. Jag hade inte yrkat på livstid i det här fallet. Däremot kanske jag funderar på att överklaga för en längre dom. Jag ska analysera domen för att se om det för utrymme för det, säger han.
28-åringens försvarare Lars Thorolfson berättade i samband med rättegången att hans klient betraktar händelsen som en olycka.
– Hans inställning är att han medger att han har orsakat Lars-Olas död men att det har skett utan uppsåt, sade han då till DN.
Lars-Ola Arhusius var för många i Stockholm en lokalkändis som var bekant med många av de personer som bor och arbetar på Södermalm. Han brukade stå och sälja Situation STHLM på Götgatan och drev också ett Instagramkonto där han bland annat poserade med många av Stockholms artister och skådespelare. Stellan Skarsgård, Johan Rabaeus, Ebbot Lundberg, Danny Saucedo och Molly Sandén var några av de personer som han ibland växlade några ord med. Dessutom såg Lars-Ola Arhusius till att ha god kontakt med poliserna i stadsdelen – och kom att bli mycket uppskattad hos dessa.
I samband med Lars-Ola Arhusius begravning vid Högalidkyrkan närvarade också sex poliser i uniform och lade rosor på hans kista. En så kallad ”båtmössa” – polisens typiska långsmala mössa – lades också på Lars-Ola Arhusius kista vid tillfället.

Det var den 3 juli förra året som 76-årige Lars-Ola Arhusius döda kropp hittades i ett rum på ett vandrarhem på Södermalm. Kroppen var placerad under en säng och undangömd med hjälp av en bal med isoleringsmaterial.
Snabbt föll misstankarna på den nu dömda 28-årige mannen, som själv hade varit en gäst på vandrarhemmet under en tid. 28-åringen hade lämnat platsen och befann sig söder om Stockholm , och kort innan Lars-Ola Arhusius kropp hittades hade 28-åringen ringt personalen och frågat hur det stod till med den äldre mannen. När han fick reda på att Lars-Ola Arhusius var död lät han sig gripas av polisen.
Flera personer har för DN beskrivit 28-åringen som socialt underlig. Han har också tidigare i polisförhören betett sig märkligt – bland annat kunde han inte riktigt förklara varför han hade hållit för munnen och näsan på Lars-Ola Arhusius kvällen då han dog.
– Jag vet inte. Men jag ville att han skulle hålla käften, sade 28-åringen då.
Redan samma månad som 28-åringen greps genomfördes en liten rättspsykiatrisk utredning som visade att han kunde ha lidit av en allvarlig psykiatrisk störning vid händelsen. Men i samband med att rättegången avslutades i december gjordes också en fullständig rättspsykiatrisk utredning som slår fast att 28-åringen vare sig nu eller vid tidpunkten för mordet har en allvarlig psykiatrisk störning.
I utlåtandet, som är daterat den 18 december, framgår att 28-åringen, som är litauisk medborgare, påstår sig ha haft psykiska problem och egentligen ska ha medicinering. Samtidigt har det inte gått att verifiera en stor del av de uppgifter han har kommit med genom att exempelvis begära in journaler från hemlandet. I utlåtandet framgår att 28-åringen ”inte [kan] beskrivas som normalpsykologiskt fungerande”, men att det inte finns ”övervägande skäl att betrakta hans psykiska fungerande vid vare sig gärningen eller vid undersökningen som en allvarlig psykisk störning i lagens mening”.
Därmed blev det också möjligt att döma 28-åringen till fängelse.
Läs mer: Hemlöse Lars-Ola mördades på Södermalm – här är berättelsen om honom