Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/28-arig-man-doms-till-livstid-for-dubbelmordet-i-satra/

STHLM

28-årig man döms till livstid för dubbelmordet i Sätra

De mördade unga männen hedrades med blommor och ljus på torget i Sätra centrum förra våren.
De mördade unga männen hedrades med blommor och ljus på torget i Sätra centrum förra våren. Foto: Magnus Hallgren

De två unga männen förnedrades och tvingades klä av sig kläderna i ett källarförråd i Stockholmsförorten Sätra. Därefter sköts de under avrättningsliknande former. Nu döms en 28-årig man döms till livstids fängelse för dubbelmordet. En annan 28-åring åtalades också för mord i samma ärende – men han frias nu. Den dömde mannens advokat berättar för DN att domen kommer att överklagas. 

Bara den ena av de åtalade männen döms alltså, detta eftersom han har kunnat knytas till platsen för dubbelmordet med hjälp av teknisk bevisning.

– Att rätten fäller en av de tilltalade beror på hans agerande innan gärningarna, att hans DNA har påträffats på patronhylsor på brottsplatsen och att han har hanterat offrens mobiltelefoner efter gärningarna. Den andre tilltalade har däremot inte kunnat knytas till brottsplatsen, säger rättens ordförande Eva-Lena Norgren i ett uttalande.

Rätten konstaterar att eftersom 28-åringen gjort sig skyldig till två mord och det finns ”försvårande omständigheter vid gärningarna” har man kommit fram till att påföljden blir livstids fängelse.

– Offren har tvingats ner i ett trångt utrymme där de inte hade möjlighet att fly, de har tvingats av sina kläder och ner i sittande position. Det har varit fråga om rena avrättningar och offren måste ha känt stark dödsångest, säger Eva-Lena Norgren.

Offrens efterlevande har bland fått ersättning för personskada i form av psykiskt lidande med 60.000 kronor enligt praxis.

Kort efter att domen meddelades på onsdagsförmiddagen säger kammaråklagare Daniel Insulander att han inte är överraskad över att den ena mannen frias. 

– Eftersom tingsrätten släppte ut den ene åtalade mannen kort efter tingsrättsförhandlingen så var det ju väntat att han skulle frikännas. Men jag har inte hunnit läsa domskälen än så kan inte uttala mig mer om det, säger han.

Beträffande den friade mannen så fanns alltså ingen teknisk bevisning.

– När det gäller den andre åtalade mannen så tycker jag att det är en förväntad dom, fortsätter Daniel Insulander. 

Källarutrymmet där de två unga männen hittades döda.
Källarutrymmet där de två unga männen hittades döda. Foto: Polisen

I början av januari meddelade Södertörns tingsrätt att rättegången om de två morden var tvungen att tas om. Detta sedan chefsrådmannen blivit sjuk och inte kunde avsluta målet.

När huvudförhandlingen sedan hölls för andra gången och avslutades den 29 januari släpptes en av de misstänkta männen på fri fot, det är den 28-årige man som nu friats av Södertörns tingsrätt. Att mannen släpptes på fri fot sågs av många som en indikation på att han skulle frias av rätten.

Men Daniel Insulander vill inte spekulera kring huruvida det faktum att rättegången togs om kan ha haft någon betydelse för det faktum att 28-åringen till slut friades. 

– Det här ju personer som sitter i en rätt. Det finns väl en anledning till att personer dömer olika. Jag kan ju inte svara för hur de ser på saken, säger Daniel Insulander om de ingående parternas roll i sammanhanget.

Är du nöjd med utfallet?

– Jag har ju hunnit läsa domen. Men jag tycka att det är ganska skönt för polisen och åklagarmyndigheten för den här typen av mål, utan vittnen på plats, att man kan nå ända fram.

Den nu dömda 28-åringen fälls även för flera andra brott, däribland narkotikabrott och brott mot vapenlagen. Han meddelar via sin advokat Johan Rainer att han är besviken över utfallet från tingsrätten. 

Advokaten uppger också att domen kommer att överklagas. 

– Jag har gått igenom domen översiktligt i alla fall och vi har redan hittat flera faktafel som domstolen har baserat sina domskäl på. Vi är övertygade om att det här kommer att ändras i hovrätten, säger Johan Rainer.

Den friade 28-åringens advokat Jens Högström berättar att hans klient är ”oerhört glad” efter den friande domen. 

– Det är ju naturligtvis glädjande och han känns lättad. Utfallet i dag var ju väntat med hänsyn till att han sattes på fri fot under sista förhandlingsdagen. Så det var ju ingen annan dom att vänta när det gäller honom. 

Båda männen har genomgående nekat till inblandning i morden.

Polis på plats efter de två morden i Sätra.
Polis på plats efter de två morden i Sätra. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Philip Gunnarsson, en av åklagarna i målet, säger till TT att deras bevisvärdering mot den friade mannen skiljer sig från rättens. Det handlar bland annat om tolkningen av material från övervakningsfilmer som tagits i Sätra centrum.

– De har inte tyckt att man kan se att han tar på sig ett par handskar, innan morden, eller att han gör sig av med en mobiltelefon direkt efter gärningen, säger Philip Gunnarsson till TT och konstaterar att det är sannolikt att den friande domen kommer att överklagas.

Det var torsdagen den 11 april förra året som två personer hittades döda i en källare i ett flerbostadshus i Sätra i södra Stockholm. Polisen larmades till platsen vid 16.30-tiden och man kunde snart konstatera att de två personerna – en 18-årig och en 21-årig man – hade skjutits ihjäl med flera skott var.

De två unga männen hade klätts av nakna och under förnedrande former avrättats när de satt bredvid varandra på golvet bland förråden i ett källarutrymme. En utredare vid polisen liknade händelsen vid ett mexikanskt kartellmord. 

– Jag har aldrig sett något liknande där man har förnedrat offren på det här sättet och jag vet faktiskt inte varför de mördades på det sättet, har Torsten Alm, mordutredare i polisområde Syd, tidigare sagt till DN.

Efter en lång utredning väcktes åtal mot två män i november förra året. Enligt åklagaren Daniel Insulander var det totalt tre personer som låg bakom dubbelmordet i källaren och som därmed omfattades av åtalet. Men den tredje personen, en man i 25-årsåldern, dog efter att ha blivit skjuten genom en lägenhetsdörr i ett flerfamiljshus i samma område som dubbelmordet ägde rum. Den skjutningen ägde rum bara tre dagar efter dubbelmordet i källaren och bedöms vara en hämndaktion. 

Motivet bakom dubbelmordet tros ha varit en maktkamp om nakotikaförsäljning. 

Inrikesminister Mikael Damberg besökte Sätra efter morden.
Inrikesminister Mikael Damberg besökte Sätra efter morden. Foto: Alexander Mahmoud

De tre morden väckte förfäran och sorg i Stockholmsförorten och hundratals samlades på torget för att hedra offren med ljus och blommor. Inrikesminister Mikael Damberg (S) besökte också Sätra.

– Jag tror att det är viktigt att när det sker grov kriminell verksamhet så måste Sverige känna att det är en angelägenhet för hela Sverige, sade Damberg då till DN.

Läs mer: Rättegång om dubbelmordet i Sätra måste tas om

Läs mer: Maktkamp om droghandel bakom dubbelmordet i Sätra