Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

28 personer gripna vid manifestation mot nazism

28 personer greps på söndagen misstänkta för våldsamt upplopp sedan högerextremister angripit en manifestation mot nazism i södra Stockholm. Två personer skadades och en polis fördes till sjukhus. Kritik följde mot den inledningsvis begränsade polisinsatsen.

Flera hundra personer hade samlats i stadsdelen Kärrtorp i södra Stockholm för en fredlig manifestation när våldsverkarna dök upp. Enligt flera vittnen som DN har talat med var nynazisterna beväpnade med påkar och attacken beskrivs som ”mycket våldsam”.

Vittnen berättar att flera personer slogs blodiga. Enligt polisen var mycket ”vanligt folk” på plats som hamnade mitt i kaoset.

– De attackerande väntade inte på att barnfamiljerna skulle flytta på sig, säger ett vittne till DN.

Flera vittnen uppger för DN att högerextremister kastade glasflaskor rakt in i folkmassan.

– Folk blev väldigt rädda. En grabb som satt på marken var helt röd i ansiktet och trodde att han skulle dö. Han var kanske 6–7 år, säger vittnet Jesper.

Ett annat vittne beskriver hur slagsmål utbröt mellan nynazister och antirasister.

– Det var många som blödde. En antirasist fick ögonbrynet spräckt och hade blod över halva ansiktet.

Många boende i området har reagerat mot klotter och affischer med nazistiska budskap som dök upp under de två dagarna före Lucia. Enzo Nahuel från organisationen Studenter mot rasism var med och arrangerade demonstrationen:

– Jag höll tal när nazisterna kom och de började kasta flaskor och smällare på barnfamiljer, säger han till TT på telefon från Kärrtorp.

Nahuel vill påpeka att de inte var några maskerade antirasister som demonstrerade, utan en bred samling med allt från barnfamiljer till medlemmar i olika föreningar.

Manifestationen inleddes vid lunchtid. Enligt vittnen fanns cirka 700 demonstranter på plats. Strax före klockan 12.30 attackerades cirka 200 demonstranter av ett 50-tal extremhögersympatisörer.  Somliga av de demonstrerande försvarade sig.

Klas, en av demonstranterna, säger att inledningen av slagsmålet gav ett intryck av att det hela såg arrangerat ut:

– Vänsterextremister och högerextremister rök ihop på en gång. Det var som om de på förväg kommit överens om att träffas och slåss. För mig påminner det om när fotbollsklubbars ”firmor” slåss, säger han till DN.

Ett annat vittne till händelsen tolkade situationen på ett annat sätt:

”Att säga att det liknade ett uppgjort bråk är djupt orättvist, nazisterna provocerade och det är möjligt att de till sist lyckades med sitt uppsåt, att skapa bråk. Men i så fall skedde detta utanför mitt synfält”, skriver Karin i ett mejl till DN.

”Manifestationen vände och gick mot nazisterna, skanderade slagord, drev nazisterna ut från torget. Vad som hände när de drivits längre bort vet jag inte, eftersom jag, med den absoluta majoriteten av manifestationen stannade vid torget”, skriver Karin.

Polisen hade inledningsvis omkring tiotalet poliser på plats. Ett vittne berättar för TT att en av dem ska ha attackerats med en stege. Två personer skadades och en polisman fördes till sjukhus, uppger Stockholmspolisen, som grep 28 personer i samband med bråket.

– Det är upprättat anmälan av mordförsök på en av de skadade och anmälningar om våldsamt upplopp i förhållande till poliserna, säger Kjell Lindgren, Stockholmspolisens presstalesperson, till TT.

Det fanns för få poliser på plats för att skydda demonstrationen, menade ett antal kritiker.

– Ser man historiskt så vet inte jag att det vid något tillfälle vid den här typen av demonstrationer har skett fysiska angrepp, därav den numerär som var uttagen. Så här i efterhand kan man så klart ha synpunkter på det, säger Kjell Lindgren.

Vid 14-tiden var situationen under polisens kontroll efter att man framgångsrikt kunnat skingra grupperna åt. Men cirka 25 patruller cirkulerade alltjämt i området för att dokumentera händelseförloppet, upprätthålla lugnet och hindra att oroligheter skulle blossa upp på nytt.

Militanta nazistgruppen Svenska Motståndsrörelsen har på sin hemsida tagit på sig ansvaret för attacken mot Kärrtorpsdemonstrationen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.