Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

29-åring häktas på sannolika skäl för dubbelmord i Kista

Foto: TT

Solna tingsrätt häktade på måndagen en 29-åring, på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet i Kista den 8 mars. Mannen förnekar brott. Så väl polis som åklagare är förtegna om hur bevisläget ser ut i dagsläget och vad det var som ledde dem till 29-åringen.

Mannen greps natten till den 12 mars i i Rødbyhavn på Själland, Danmark. Han är folkbokförd i Kista, på samma ort där dubbelmordet på en 26-åring och en 21-åring skedde sent på kvällen den 8 mars.

De båda  sköts till döds på nära håll, när de satt tillsammans i en bil.

26-åringen var en sedan tidigare känd så kallad gängledare för en kriminell sammanslutning som kallar sig Lejonen. Han hade redan tidigare utsatts för minst ett mordförsök efter att nyligen ha kommit ut efter att ha avtjänat ett straff.

Vilka kopplingar 26-åringen har till den nu häktade 29-åringen är oklart.

– Det är för tidigt för att uttala sig om det. Vi är bara i inledningen av den här utredningen, kommenterade spaningsledaren Christer Axling utredningsläget före häktningsförhandlingen.

Att mannen sitter häktad på sannolika skäl tyder dock på att det finns någon form av solid bevisning mot 29-åringen.

– Polisen har hittills gjort et gediget arbete. det är det enda jag kan säga i nuläget, kommenterade kammaråklagare Alexandra Bittner Solna tingsrätts häktningsbeslut.

29-åringen är tidigare dömd för  grov stöld och narkotikabrott samt försök till rån. Han åtalades så sent som i november förra årets för grovt bokföringsbrott. Misstankarna mot honom löd först penningtvätt, men Ekobrottsmyndigheten lyckades inte leda det i bevis.

Den utredningen mot mannen inleddes 2015 efter att man gjort en husrannsakan hos 29-åringens far.

I en fåtölj hittade polisen närmare 600.000 kronor. Kort tid därefter gjorde 29-åringen anspråk på pengarna och menade att de tillhörde honom och den firma som han, hans far och bror drev tillsammans. Firman ägnade sig åt resebyråverksamhet och var också ombud för en internationell betalningsförmedlare.

Polisen misstänkte dock att pengarna kan ha kommit från brottslig verksamhet så som rån och att 29-åringen hade för avsikt att tvätt pengarna vita genom sin resebyrå.

Förhandling i det målet är utsatt till den 6 april. Det är oklart hur dagens häktningsbeslut påverkar den planerade rättegången.

Enligt 29-åringens advokat Peter Dahlqvist förnekar hans klient så väl brott som de häktningsskäl som kammaråklagaren framförde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.