Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

30-åring åtalas för mordet på en utpekad gängledare

Dubbelmordet i Kista inträffade den 8 mars, sent på kvällen. Polisen satte omedelbart in stora resurser.
Dubbelmordet i Kista inträffade den 8 mars, sent på kvällen. Polisen satte omedelbart in stora resurser. Other: Jessica Gow/TT

De två männen sköts i huvudet på nära håll när de satt i en bil i Kista. Ett av offren var en utpekad gängledare. I dag åtalas en 30-årig man för dubbelmordet. Han åtalas också för försök till grov utpressning.

 

Det var en utpekad, 26-årig gängledare och hans 21-årige vän som föll offer för den sannolikt planerade dödsskjutningen, som inträffade på kvällen den 8 mars i år.

I dag klockan 11 kommer 30-åringen åtalas för dubbelmordet och för försök till grov utpressning – en utpressning som har med mordet att gör. Efter att stämningsansökan lämnats in blir också förundersökningen offentlig – i och med detta kommer detaljerna kring det uppmärksammade mordet att bli kända.

Enligt tidigare tidningsuppgifter sköts de båda männen i bakhuvudet när de satt i en bil.

Till skillnad från många mordfall i den kriminella, gängrelaterade miljön, lyckades polisen relativt snabbt identifiera en misstänkt person – den nu åtalade 30-åringen.

Läs mer: ”Mord och skjutningar fortsätter öka”

– Vi drog omgående i gång så kallad PUG-organisation och hade väldigt mycket folk i arbete under de första dygnen. Det var avgörande för att vi nu kommit så långt som till ett åtal, konstaterar Christer Axling, spaningsledare vid den regionala utredningssektionen för grova brott.

Den 30-årige mannen anhölls i sin frånvaro och greps i Rødbyhavn på Själland, Danmark bara fyra dagar efter mordet. Den svenska polisen är inte sen med att berömma det internationella samarbetet som ledde till gripandet. Det var tack vare Spoc (utläses Single point of contact) som är länken mellan Europol och NOA, Nationella Operativa avdelningen gemensamma intressen.

När mannen häktades ett par dagar senare, på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet nekade han till brott – vilket han fortfarande gör.

I och med den här utredningen kan vi också så säga att vår kartläggning av de kriminella nätverken i Stockholm tar tagit ytterligare ett steg framåt

Under utredningen kom han att misstänktas även för försök till grov utpressning och försök till grovt rån mot ett bolag som ägnar sig åt att överföra pengar till mottagare i utlandet. De sistnämnda misstankarna har dock lagts ner.

Den 30-åriga mannen var sedan tidigare känd av polis. Han dömdes senast i början av september i år av Svea hovrätt till 1 års fängelse för grovt bokföringsbrott.

Sedan 2006 har han dömts för ett par grova stölder, försök till rån, skadegörelse, narkotikabrott, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och en rad olika trafikbrott.

Ekobrottsmyndigheten misstänkte också länge att mannen ägnade sig åt penningtvätt via en resebyrå som mannen drev ihop med sin pappa och bror. Resebyrån var också ombud för en internationell betalningsförmedlare.

När polisen gjorde en husrannsakan i pappans hem hittades närmare 600.000 kronor i en fåtölj och 30-åringen gjorde anspråk på pengarna.

Polisen misstänker dock att pengarna var ett rånbyte och att 30-åringen hade för avsikt att tvätta dem via sin resebyrå.

Det gick dock inte att leda de misstankarna i bevis. Till slut åtalades han för grovt bokföringsbrott och dömdes först till 1 år och sex månaders fängelse i april i år, hovrätten sänkte tog straffet till ett år när fallet avgjordes där i september.

Hur kopplingen ser ut till den 26-årige gängledare som föll offer för hans vapen är ännu inte känt. Vare sig kammaråklagare Alexandra Bittner eller spaningsledare Christer Axling vill uttala sig om de detaljer som blir offentliga först klockan 11.

- Vi har byggt en robust förundersökning där vi fokuserat på att leda i bevis att 30-åringen gjort sig skyldig till mordet. Att lägga för mycket energi på att försöka klarlägga motiven brukar sällan leda till fällande domar. Det kan finnas många olika orsaker till att dubbelmordet begicks, säger Christer Axling och nämner de ”vanliga”: narkotikaaffärer, osämja om rånbyten, skulder och/eller hedersmotiv.

I fallet har nästan 600 förhör hållits och DN erfar att såväl den tekniska som den it-forensiska utredningen är omfattande.

Christer Axling, spaningsledare vid den regionala utredningssektionen för grova brott.
Christer Axling, spaningsledare vid den regionala utredningssektionen för grova brott. Foto: Magnus Hallgren

- I och med den här utredningen kan vi också säga att vår kartläggning av de kriminella nätverken i Stockholm tar tagit ytterligare ett steg framåt, konstaterar Christer Axling vidare.

Det 26-åriga offret levde sedan flera månader farligt. Han har pekats ut som en av ledargestalterna i det namngivna kriminella nätverket Lejonen. Efter att han avtjänat ett fängelsestraff som han frigavs från för ungefär ett år sedan har en rad våldsbrott skett med kopplingar till mannen.

Läs mer: ”Mördade 26-åringen levde under hot”

Kort efter hans frigivning mördades en av hans fiender i den konkurrerande grupperingen Wolfpack och kort därpå kastades en handgranat in på en balkong där 26-åringen då var skriven. Han har tidigare själv utsatts för beskjutning och har varit misstänkt för ett mordförsök.

Den multikriminelle 26-åringen har också kopplingar till flera andra kriminella nätverk både i Östberga och i Hallonbergen – nätverk inom vilka det skett en rad mord och mordförsök under de två senaste åren. Enligt DN:s källor var han inte mottaglig för de skyddsinsatser han har erbjudits av polisen sedan han frigavs.

Den 21-åring som också dödades var sannolikt inget primärt mål, han blev skjuten för att han var där och skulle kunna ha vittnat om mordet på 26-åringen. Han var känd av polisen för att sälja narkotika på gatunivå.

Rättegången inleds den 12 oktober och är planerad att pågå i åtta dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.