Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

32 poliser skadades i Husby

Polisens skaderapport visar att 32 poliser skadades under Husbykravallerna.
Upploppen har etablerat ett nytt hotfenomen i Sverige.
– Man riggar bakhåll där polisen är måltavlan, säger Mika Eskelinen.

Skadefacit efter den sociala oron i Stockholms förorter är 32 poliser. En polisman fick föras till sjukhus och sy ett jack i huvudet efter en sten.
Polisen räknar även till 52 andra allvarliga tillbud som kunde ha resulterat i personskada.

– Det här är en av de värsta händelserna som drabbat Stockholmspolisen. Det nya är att man går till angrepp mot polisen. Många bilbränder var gillrade fällor bara för att locka dit polisen, säger Mika Eskelinen, polisens arbetsmiljösamordnare.

I Frankrike har bilbrandsfällorna varit en realitet under storstadsupplopp i flera år men Sverige har hittills varit förskonat från detta fenomen. Stockholmspolisen ska nu bevaka utvecklingen resten av året så att det inte eskalerar.

– Om polisen är målet då är frågan vem man ska skicka in, vem ska hjälpa polisen när det går åt skogen. Arbetsmiljön blir allt tuffare för poliser i yttre tjänst, vi arbetar ständigt med att minimera riskerna.
Under upploppen saknade många patruller den tunga utrustning som Deltagrupperna har, vilket bland annat innebär arm-, ben- och bröstskydd. De blev särskilt utsatta som måltavlor.

– Polisen som fick en sten i huvudet hade ingen hjälm. Vi är inga Hulken, vi är vanliga människor som blir skadade när man slår på oss. Samtidigt kan utrustningen och hörselskydd bli ett handikapp i jobbet och även ge förslitningsskador.
Polisens skadestatistik visar att ytterligare 18 poliser skadades under upploppsperioden – fast vid fotbollskommenderingar.

– Fotbollskommenderingar orsakar många skador, samtidigt är de mer kontrollerade eftersom det handlar om en avgränsad yta och vi har ganska bra underrättelse om var firmorna sitter, säger Mika Eskelinen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.