Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

350 nya studentbostäder byggs i k-märkt kontorshus

IBM:s k-märkta huvudkontor byggs om till 350 studentbostäder. I planen för Kistadal byggs också 1 100 bostadsrätter och 620 hyresrätter. Utbyggnaden ska ske 2017–2024.
IBM:s k-märkta huvudkontor byggs om till 350 studentbostäder. I planen för Kistadal byggs också 1 100 bostadsrätter och 620 hyresrätter. Utbyggnaden ska ske 2017–2024. Foto: IBM

Omkring 2 000 nya bostäder ska byggas i Kistadal – ännu ett stadsbyggnadsprojekt i Kista.

Ett av målen med projektet: att bygga klimatsmart och miljövänligt till kostnader rimliga för Kista. Ett annat: att förvandla IBM:s k-märkta huvudkontor till studentbostäder.

De flesta stadsdelar utanför Stockholms innerstad lider brist på arbetsplatser – i förhållande till hur många som bor där. I Kista är det tvärtom. Stadsdelen har drygt 14 000 invånare och omkring 65 000 arbetsplatser. Det betyder trängsel på tunnelbanan och på pendeltåget till Helenelund varenda morgon samt långa bilköer. Men också att Kista blivit en delad stadsdel med enbart bostäder i väster och enbart arbetsplatser i öster med t-banan och Kista centrum som skarp gräns.

Under de senaste åren har det börjat byggas bostäder bland arbetsplatserna och fler projekt är på väg. Snart ska politikerna ta ställning till Kistadal där Skanska, IBM och fastighetsutvecklingsbolaget Areim vill skapa en ny stadsdel i stadsdelen med omkring 2 000 bostäder kring IBM:s nuvarande huvudkontor. Projektet började med att IBM behöver modernare arbetsplatser som inte går att skapa i den k-märkta och påkostade byggnad från 1978 där kontoret ligger i dag.

– Det känns väldigt bra att vi kan göra studentbostäder av byggnaden. Det finns ju tusentals studenter i Kista, säger Johan Rittner, vd för IBM Sverige, som tillägger att IBM ska flytta till någon annan plats i Kista.

Kring huvudkontoret som ligger närmare Husbys än Kistas tunnelbanestation är det i dag mest skog. En del av skogen ska bevaras som grönområde, men en del ska bli en blandad stadsdel med både hyresrätter och bostadsrätter. Bostäderna ska byggas i stadsstruktur med slutna kvarter och det ska finnas butiker och annan service i bottenvåningarna så långt som möjligt.

– Vi behöver utveckla Kista så att det blir mer blandat. I andra projekt har vi fått in flera nya företag som inte är i it-sektorn. Det är viktigt. Ännu viktigare är att det blir en stad som lever även på kvällar och helger, säger Therese Rattik, vd för Areim.

Kistadal ska bli en miljöstadsdel för vanligt folk. Gunnar Hagman, affärs- utvecklingsdirektör och hållbarhetsansvarig på Skanska, ser Kistadal som oerhört spännande eftersom hållbarhet och miljö ska byggas in i projektet utan att bostäderna får kosta rena fantasisummor.

– Vi kommer inte att kunna ägna oss åt experimentbyggande. Men om vi ska kunna bygga gröna energisnåla bostäder till rimliga priser så är det här en bra möjlighet. Ett helt nytt bostadsområde är mycket enklare att bygga smart än om vi ska bygga enstaka hus, betonar Ola Jansson, bostadsbyggare på Skanska och styrelseordförande i det samarbetsbolag som ska utveckla Kistadal.

Bolaget ska i väntan på att detaljplanen blir klar bland annat starta referensgrupper i Kista där Kistabor som är intresserade av den nya stadsdelen ska kunna vara med och utforma den. En indirekt miljösatsning är att det är troligt att en ganska stor del av dem som flyttar in i bostäderna arbetar eller studerar i Kista – därmed minskar resorna.

– Parkeringsplatser är en av flera knäckfrågor. Att bygga en garageplats kostar 250 000 till 350 000. Kan vi ersätta en stor del av privatbilarna med bilpooler, cyklar och andra lösningar är det en miljösatsning som dessutom spar pengar, påpekar Ola Jansson.

Ledande politiker i Stockholms stadshus har fått information om planerna som snart ska upp för formella beslut i stadens nämnder.

– Det här passar väldigt bra in i vår vision för Kista. Vi vill ju befästa Kista som ett världsledande it-kluster. Då behöver vi bygga stad och inte bara arbetsplatser, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Fakta.Fem andra bostadsbyggen

Flera projekt på gång i Kista

Kista har i dag omkring 14 000 invånare, omkring 65 000 arbetsplatser och 8 000 studenter. Med de byggen som pågår och beräknas starta de närmaste två, tre åren får stadsdelen närmare 4 500 nya bostäder och därmed ungefär fördubblad befolkning.

Utöver Kistadal pågår eller planeras flera andra bostadsprojekt:

1 Kista torn. Intill Kista galleria byggs två höga hus – det högsta på 35 våningar – med totalt 362 lägenheter. Inflyttningen startar i sommar.

2 Kistahöjden. I nordöstra Kista byggs ett småhusområde med 180 radhus och villor. De första blev klara förra året och resten i år eller 2016.

3 Kista gård. Gården kring herrgårdsbyggnaden i östra Kista som gett stadsdelen dess namn blev stadspark 2013. 470 bostäder har redan byggts här – i stadsdelens fösta slutna stadskvarter. Ytterligare omkring 410 bostäder ska byggas med preliminär byggstart nästa år.

4 Kista äng. Mellan Kista gård och företagsområdet pågår planarbete för omkring 1 300 bostäder varav 3 000 studentlägenheter och en skola. Byggstart tidigast årsskiftet 2017–2018.

5 Sporthotell. I planerna på att bygga ett sporthotell i 42 våningar intill E4, som DN tidigare berättat om, ingår även 150 bostäder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.