Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/41-arig-man-doms-aven-i-hovratten-for-mord-pa-sin-fru-i-hokarangen/

STHLM

41-årig man döms även i hovrätten för mord på sin fru i Hökarängen

Polisens foto från brottsplatsen illustrerar skogsområdet och var den mördade kvinnan hittades. Foto: Polisen

Efter att ha varit försvunnen i två månader hittades i maj 2016 en ung kvinna död, nedgrävd i skogen i Hökarängen.

Hennes 41-årige make från Afghanistan dömdes för mord men överklagade.

Nu fastställer Svea hovrätt domen på 18 års fängelse och utvisning.

Den nu 41-årige mannen greps i Iran förra året efter att ha varit borta från Sverige i nästan två år. Södertörns tingsrätt dömde honom mot sitt nekande till 18 års fängelse och livstids utvisning för mord.

Han överklagade till Svea hovrätt som på onsdagen fastställde domen.

– Jag är naturligtvis tillfreds med att han får det längsta tidsbestämda straffet och sedan utvisning. Även om en person försvinner som i det här fallet så har vi kunnat få tag i honom, lagföra honom och ge ett kännbart straff, säger åklagaren Tomas Malmenby.

I den här gropen i marken hittades den unga kvinnan nedgrävd efter att hon varit försvunnen i två månader. Foto: Polisen

Det var 2014 som den unga kvinnan gifte sig i Iran med mannen, som bott i Sverige sedan 2011. Båda var afghanska medborgare. Enligt åklagaren gifte hon sig för att hjälpa sina föräldrar ekonomiskt och få möjlighet att komma till Sverige. 

Kvinnan kom till Sverige 2015 och anmälde sig som ensamkommande. Hon sa att hon var 16 år och hamnade på ett HVB-hem i Hökarängen men enligt åklagaren var hon minst ett par år äldre. 

Den 41-årige mannen var även gift med en annan kvinna och bodde i södra Sverige. När den unga kvinnan försökte frigöra sig från honom och fick en jämnårig pojkvän började han kontrollera henne genom hotfulla sms och samtal. Hon mådde även psykiskt dåligt och hade kontakt med sjukvården, bland annat för självmordstankar.

Den 17 mars 2016 försökte han nå henne över 200 gånger på telefon och tog tåget upp för att träffa henne. Månaderna innan dess hade han ibland ringt 30 till 60 gånger per dag. Efter det mötet gjorde han inget mer försök att kontakta henne. 

Ett av polisens fynd på brottsplatsen. Här syns en väska med blandat innehåll. Den unga kvinnans mobiltelefon försvann på kvällen den 17 mars 2016 och har aldrig återfunnits. Foto: Polisen

Mannen hävdar att de tog en promenad i Hökarängen och att hans fru försvann när de blev överfallna av okända personer. Han säger också att hon inte ville skiljas från honom men att han i sådana fall hade gått med på det.

Men hovrätten menar att han kvävde kvinnan den dagen. Mannen hade efteråt rivmärken och en skada på vänster underarm som liknade ett bitmärke. Enligt domen hade han erkänt mordet i ett telefonsamtal med en person. Obduktionen kunde inte fastslå dödsorsaken men uteslöt en naturlig död.

Intill hennes kropp hittades en plastkasse med mannens blod på. Hans sperma påträffades i den unga kvinnans kropp men det gick inte att utreda om hon utsatts för något sexuellt övergrepp. 

Hovrätten och tingsrätten anser, till skillnad från åklagare och målsägarbiträde, att hans motiv inte var hedersrelaterade men att han inte kunnat acceptera att hon ville lämna honom.

– Jag lade fram både svartsjuka och hedersvåld som motiv. Heder kan vara en del av ett motiv men det är kanske enklare att se att det varit svartsjuka i det här fallet, säger Tomas Malmenby.

Läs mer: Åklagaren: Svartsjuka låg bakom mordet 

Läs mer: 41-årig man döms för mordet på kvinna i Hökarängen 

Läs mer: 41-åring åtalas för mord på sin unga fru